A vendéglátók ipartestülete az ágazati adókedvezmények és a bértámogatás meghosszabbítását kéri

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 11. 25. 11:13

Az MVI több szakmai szervezet támogatásával javaslatot nyújtott be a kormányzatnak az adókedvezmények és bértámogatás meghosszabbítását kérve. A cél a vendéglátó vállalkozások működésének tervezhetővé és kiszámíthatóvá tétele, illetve a munkahelyek megőrzésének segítése a veszélyhelyzet idején és az újranyitást követő időszakban. Az alábbiakban az MTÜ-nek írt levelet idézzük.

Az MVI javaslatait minden nagy szakmai szervezet támogatja

 

dr. Guller Zoltán
vezérigazgató úr részére
Magyar Turisztikai Ügynökség

Tárgy: ágazati adókedvezmények és bértámogatás meghosszabbítása

Tisztelt Vezérigazgató Úr!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) elkötelezett abban, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben más szakmai szervezettekkel együttműködve javaslatokat tegyen a döntéshozók felé a vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgáló intézkedésekre.
A járvány második hullámában a Kormány döntésének értelmében az első hullámhoz hasonlóan a vendéglátó vállalkozások ismét adókedvezményekben és bértámogatásban részesülhetnek. A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján az ágazati adókedvezmények (szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás, KIVA) és az 50%-os bértámogatás egyelőre csak egy hónapra igényelhetők.
A kormányzati tájékoztatás szerint a járvány tetőzése december-januárra várható, de a lakosság koronavírus elleni vakcinával történő tömeges oltására legkorábban jövő tavasszal kerülhet sor. A védelmi intézkedések szempontjából többször elhangzott, hogy az Ausztriában zajló folyamatokat kiemelt figyelemmel követik a döntéshozók. Ausztriában a turizmus-vendéglátás szektor munkahelyeinek megtartása érdekében több hónapos, legalább tavaszig tartó bértámogatási programról döntöttek, illetve egyes intézkedések határidejét, például az 5%-os áfakulcs alkalmazását 2021. december 31-ig meghosszabbították, amelyek kiszámítható módon biztosíthatják a vállalkozások fennmaradását.
A vendéglátóhelyek rendkívül nehéz helyzetére figyelemmel úgy gondoljuk, hogy a bértámogatás és az adókedvezmények meghosszabbítására van szükség az ágazatban, ezért más szakmai szervezetekkel közösen az alábbi javaslatokat tesszük:
• Az ágazati bértámogatás és az adókedvezmények meghosszabbítása legalább a veszélyhelyzet végét követő egy hónapig.
• A 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alóli mentesség meghosszabbítása 2021. december 31-ig.
A javaslatok indoklása:
Az Ausztriában történt járványügyi szigorítások és a hazai járványhelyzet eddigi alakulása alapján úgy tűnik, hogy a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások legalább az év végéig érvényben maradhatnak. Ebben az esetben pedig a novemberi ágazati támogatások nem érik el a céljukat. A vendéglátó vállalkozások teljes bizonytalanságban vannak, nem tudnak egy hónapnál előrébb tervezni, ezért újabb üzletbezárásokra és jelentős számú munkavállaló elbocsájtására kerülhet sor. A tavaszi záráshoz hasonlóan a vendéglátóhelyi forgalom várhatóan 50-75%-kal eshet vissza novemberben az előző év azonos időszakához képest, ráadásul a rövid őszi nyitvatartás és a szigorítások fenntartása esetén a vállalkozások nem tudnak majd elegendő tartalékot felhalmozni a januártól tavaszig tartó holtszezonra. Emellett a veszélyhelyzet és az elvitelre történő értékesítéshez kapcsolódó kedvezményes áfakulcs alkalmazása előreláthatólag túlnyúlik a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás 2020. december 31-ig szóló felfüggesztési határidején is, miközben a jövő év eleje rendkívül megterhelő lesz a vendéglátó vállalkozások számára. Erre tekintettel az ágazati adókedvezmények és a bértámogatás meghosszabbítása tervezhetővé és kiszámítható tenné a vendéglátó vállalkozások működését, illetve nagyban segítené a munkahelyek megőrzését is a veszélyhelyzet idejére és az újranyitást követő időszakra egyaránt.
Mindezekre figyelemmel kérjük a Tisztelt Elnök Urat, hogy támogassa az ágazati adókedvezmények és a bértámogatás meghosszabbítását célzó javaslatainkat a vendéglátó vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megőrzése érdekében.
Javaslatainkat az alábbi szakmai szervezetek is támogatják:
– Magyar Bocuse d’Or Akadémia
– Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ)
– Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ)
– Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület (PGA)
– Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)

Szíves segítségét és támogatását előre is köszönjük!

Budapest, 2020. november 24.
Tisztelettel:
Kovács László
MVI Elnök

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink