A vendéglátás helyzete és kilátásai

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 07. 07. 08:41
Kovács László MVI

Kovács László
elnök
MVI

Kovács László, az ipartestület elnöke a BKIK konferenciáján tartott előadást a vendéglátás jelenlegi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól – ebből idézzük a legfontosabb megállapításokat.

A KSH adataira is támaszkodva elmondta, hogy a vírus hatására a legdrámaibb módon (mintegy háromnegyedével) 2020 április–májusára esett vissza mind a munkahelyi, mind a kereskedelmi vendéglátás forgalma, majd a nyár végén és ősszel tapasztalt visszarendezés után a járvány harmadik hullámával újra meredeken indult lefelé.

Míg 2019-ben az ételek a vendéglátóhelyi forgalom 75%-át adták, egy évvel később ez az arány már 87% volt. Ugyanebben az időszakban az alkoholos italok forgalma majdnem harmadára esett: 3,4%-ra.

2020 első negyedévéhez képest 2021 hasonló időszakára a vendéglátásban alkalmazottak száma 192 ezerről 142 ezerre csökkent.

A gazdaságvédelmi intézkedések keretében a kormány a SZÉP-kártya alszámlák átjárhatóságáról döntött 2021. december 31-ig, ugyaneddig a vendéglátóhelyeknek nem kell teraszdíjat fizetniük az önkormányzatoknak. A tulajdonosok 10 millió Ft-os kamatmentes gyorskölcsönt kaphatnak, illetve igénybe vehetik a Széchenyi Turisztikai Kártya nyújtotta finanszírozási lehetőségeket is.

Az elnök úgy véli, hogy a legnagyobb kihívásokat az újranyitást követően – sok egyéb mellett – a jóval kevesebb külföldi turista megjelenése jelenti 2021-ben, valamint a megfelelő számú kvalifikált munkaerő biztosítása, azaz az ismételt munkaerőhiány, a kevesebb vállalati rendezvény és nemzetközi konferencia, valamint a Budapest-vidék területi különbségek jelentik. Sajnálattal állapította meg, hogy a vendéglátóhelyek egy része már nem nyit ki idén, és elmondta, megoldásnak a több lábon állást tartja.//

Kapcsolódó cikkeink