A vendéglátás helyzete és kilátásai

Kovács László
elnök
MVI
Kovács László, az ipartestület elnöke a BKIK konferenciáján tartott előadást a vendéglátás jelenlegi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól – ebből idézzük a legfontosabb megállapításokat.
A KSH adataira is támaszkodva elmondta, hogy a vírus hatására a legdrámaibb módon (mintegy háromnegyedével) 2020 április–májusára esett vissza mind a munkahelyi, mind a kereskedelmi vendéglátás forgalma, majd a nyár végén és ősszel tapasztalt visszarendezés után a járvány harmadik hullámával újra meredeken indult lefelé.
Míg 2019-ben az ételek a vendéglátóhelyi forgalom 75%-át adták, egy évvel később ez az arány már 87% volt. Ugyanebben az időszakban az alkoholos italok forgalma majdnem harmadára esett: 3,4%-ra.
2020 első negyedévéhez képest 2021 hasonló időszakára a vendéglátásban alkalmazottak száma 192 ezerről 142 ezerre csökkent.
A gazdaságvédelmi intézkedések keretében a kormány a SZÉP-kártya alszámlák átjárhatóságáról döntött 2021. december 31-ig, ugyaneddig a vendéglátóhelyeknek nem kell teraszdíjat fizetniük az önkormányzatoknak. A tulajdonosok 10 millió Ft-os kamatmentes gyorskölcsönt kaphatnak, illetve igénybe vehetik a Széchenyi Turisztikai Kártya nyújtotta finanszírozási lehetőségeket is.
Az elnök úgy véli, hogy a legnagyobb kihívásokat az újranyitást követően – sok egyéb mellett – a jóval kevesebb külföldi turista megjelenése jelenti 2021-ben, valamint a megfelelő számú kvalifikált munkaerő biztosítása, azaz az ismételt munkaerőhiány, a kevesebb vállalati rendezvény és nemzetközi konferencia, valamint a Budapest-vidék területi különbségek jelentik. Sajnálattal állapította meg, hogy a vendéglátóhelyek egy része már nem nyit ki idén, és elmondta, megoldásnak a több lábon állást tartja.//
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 6,2 százalékkal emelkedtek
2025 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 7,3 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >KSH: márciusban a vendégek száma 1,1, a vendégéjszakáké 5,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól
2025 márciusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,1…
Tovább olvasom >Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Északra költözik a nyár: ugrásszerűen nő a skandináv turizmus
A nyári hőség és a klímaváltozás hatására egyre több európai…
Tovább olvasom >Catering a köbön – A nap videója
Szakácsok és pincérek csapata készít és szolgál fel naponta háromszor…
Tovább olvasom >