A vendéglátás és az EKAER

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 12. 08:02

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szakmai konzultációk szervezésével és az ágazati illetékes szervezetek állásfoglalásának pontosíttatásával folytat lobbi-tevékenységét a szakma érdekében.

Az MVI vezetői a következő leveleket juttatták el ezen a héten az érintett hatóságokhoz az EKAER ügyében.

 

NGM, Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság

 

Tárgy: EKAER rendelet

 

 

Tisztelt Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkár Úr!

 

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló rendelet-tervezet jelenlegi formájában jelentősen érinti az éttermi és rendezvény-vendéglátás, illetve a közétkeztetés területét is, holott a jogalkotók eredeti szándéka elsősorban nem e terület ellehetetlenítésére irányult. A rendelet-tervezetet véleményezéseként a vendéglátás érintettsége szempontjából az alábbi javaslatokat tesszük.

 

I. javaslat

A vendéglátás területén bevett gyakorlat, hogy rendezvényekre, valamint a közétkeztetés területén készételeket szállítunk a tálaló helyekre. A főételek többsége a 1602-es vámtarifaszám alá tartozik (más elkészített, vagy konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség vagy vér – mellékelve a pontos meghatározás), amely a kockázatos termék kategóriába sorolandó, a többi ételtípus (köret, vegetáriánus ételek, szendvicsek, saláták, levesek stb.) más vámtarifaszám alá esnek. Ezeket az ételeket különböző szállító edényzetben szállítják a vendéglátó cégek a helyszínre, ahol majd a felszolgálásuk történik.

Miután a vendéglátáshoz kapcsolódóan nincs egyedi készétel kategória, ezért javasoljuk, hogy azon fuvarozás esetében, amikor a 1602-es vámtarifaszámú kockázatos termék szerződéses vendéglátási tevékenység keretében kerül értékesítésre, akkor mentesüljön a bejelentési kötelezettség alól.

Vendéglátási tevékenységek:

5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

5621 – Rendezvényi étkeztetés

5629 – Egyéb vendéglátás

Ennek megfelelően javasoljuk a rendelet-tervezet 4. § (2) bekezdéséhez az alábbi pont hozzáadását:

4.§ (2) Mentes a 6. § és 8. § szerinti bejelentési kötelezettség alól a bejelentésre kötelezett adózó az alábbi termékek tekintetében:

(…)

i)   nem útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó (1602 vámtarifaszámú) kockázatos termékek esetében, amennyiben szerződéses vendéglátási tevékenység keretében kerülnek értékesítésre (TEÁOR 5610, 5621, 5629).

 

II. javaslat

Attól is tartunk, hogy a jelenlegi szabályozás alapján nem egyértelmű, hogy a tömeg és értékhatárok az adott fuvarozás teljes szállítmányára, vagy csak a kockázatos termékekre értendőek. Azért különösen nehéz kérdés, mert egy adott teherautón vegyesen találhatóak az egyes ételtípusok (kockázatos és nem kockázatos termékek).

Erre figyelemmel a következő pontot kérjük módosítani az alábbiak szerint (aláhúzással jelöltük)

3.§ (5) Az (1)-(4) bekezdés szabályait alkalmazni kell a kockázatos termékek esetében akkor is, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott kockázatos termékek bruttó tömege az 500 kg-ot vagy azok adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja.

 

III. javaslat

Azért fontos a fenti pont módosítása, mert a „A bejelentési kötelezettség alóli mentességek” a 4. § szerint kizárólag az útdíjköteles teherautókra vonatkoznak, holott a vendéglátás esetén a nem útdíjköteles autók a jellemzőek. Éppen ezért kérjük javítani a következő pontot is:

4.§ (2) Mentes a 6. § és 8. § szerinti bejelentési kötelezettség alól a bejelentésre kötelezett adózó az alábbi termékek tekintetében:

(…)

h) az adózó által feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos termékek, ha azok bruttó tömege az 500 kg-ot és azok adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.

Kérjük a fent megfogalmazott javaslataink figyelembe vételét annak érdekében, hogy az ELÁER működéséről szóló rendelet-tervezet egyértelműen kezelni tudja a vendéglátás sajátosság is.

Szíves együttműködésüket előre is köszönjük,

 

Üdvözlettel:

 

Kovács László

Magyar Vendéglátók Ipartestülete

elnök

 

Semsei Rudolf

Magyar Vendéglátók Ipartestülete

alelnök

Budapest, 2015. március 10.

 

 

 

 

 

 

 

Nemzeti Adó – és Vámhivatal Ügyfélszolgálata

 

Tárgy: EKAER rendelet

 

Tisztelt Ügyfélszolgálat!

 

2014. március 3-án a BKIK szervezésében Dr. Funtek Zsolt, a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága, tájékoztatási főosztályvezetője tartott az EKÁER rendszerről tájékoztatást.

A tájékoztató során elhangzott – ágazati meghatározás nélkül, majd a tájékoztató után konkrét kérdésre a rendezvényi étkeztetésre vonatkozóan -, hogy a szolgáltatás keretében szállított termék nem bejelentés köteles.

Ezt konkrét kérdésre főosztályvezető úr a vendéglátás rendezvényi étkeztetés ágazatára vonatkozóan megerősítette, hogy „amennyiben egy rendezvény alkalmával az ételeket – akár kockázatos terméknek minősülőt is-, a szolgáltatás keretében biztosítjuk, szállítjuk, akkor az étel szállítása nem bejelentés köteles”. „Bejelentés köteles az étel akkor, ha nem a rendezvényt lebonyolító cég által készül, hanem külső cég készíti el és szállítja, csak termékként, egyéb szolgáltatás nélkül”.

 

Kérjük, erősítsék meg, jól értelmeztük-e az elhangzottakat, hogy megbizonyosodhassunk arról, jogkövető magatartást tanúsítunk, s tevékenységünket zökkenőmentesen tudjuk végezni.

 

Mindazonáltal kérni szeretnénk, támogassák igényünket a jogalkotó felé, vendéglátás e speciális ágának a rendelet hatálya alóli kivételéről, akár a termékcsoport, akár a szolgáltatási körrendeletben történő változtatásával, ill. meghatározásával.

 

Tisztelettel:

Kovács László

Magyar Vendéglátók Ipartestülete

elnök

 

Semsei Rudolf

Magyar Vendéglátók Ipartestülete

alelnök

Budapest, 2015. március 10.

 

Kapcsolódó cikkeink