A vendéglátás és az EKAER
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szakmai konzultációk szervezésével és az ágazati illetékes szervezetek állásfoglalásának pontosíttatásával folytat lobbi-tevékenységét a szakma érdekében.
Az MVI vezetői a következő leveleket juttatták el ezen a héten az érintett hatóságokhoz az EKAER ügyében.
NGM, Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság
Tárgy: EKAER rendelet
Tisztelt Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkár Úr!
Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló rendelet-tervezet jelenlegi formájában jelentősen érinti az éttermi és rendezvény-vendéglátás, illetve a közétkeztetés területét is, holott a jogalkotók eredeti szándéka elsősorban nem e terület ellehetetlenítésére irányult. A rendelet-tervezetet véleményezéseként a vendéglátás érintettsége szempontjából az alábbi javaslatokat tesszük.
I. javaslat
A vendéglátás területén bevett gyakorlat, hogy rendezvényekre, valamint a közétkeztetés területén készételeket szállítunk a tálaló helyekre. A főételek többsége a 1602-es vámtarifaszám alá tartozik (más elkészített, vagy konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség vagy vér – mellékelve a pontos meghatározás), amely a kockázatos termék kategóriába sorolandó, a többi ételtípus (köret, vegetáriánus ételek, szendvicsek, saláták, levesek stb.) más vámtarifaszám alá esnek. Ezeket az ételeket különböző szállító edényzetben szállítják a vendéglátó cégek a helyszínre, ahol majd a felszolgálásuk történik.
Miután a vendéglátáshoz kapcsolódóan nincs egyedi készétel kategória, ezért javasoljuk, hogy azon fuvarozás esetében, amikor a 1602-es vámtarifaszámú kockázatos termék szerződéses vendéglátási tevékenység keretében kerül értékesítésre, akkor mentesüljön a bejelentési kötelezettség alól.
Vendéglátási tevékenységek:
5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
5621 – Rendezvényi étkeztetés
5629 – Egyéb vendéglátás
Ennek megfelelően javasoljuk a rendelet-tervezet 4. § (2) bekezdéséhez az alábbi pont hozzáadását:
4.§ (2) Mentes a 6. § és 8. § szerinti bejelentési kötelezettség alól a bejelentésre kötelezett adózó az alábbi termékek tekintetében:
(…)
i) nem útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó (1602 vámtarifaszámú) kockázatos termékek esetében, amennyiben szerződéses vendéglátási tevékenység keretében kerülnek értékesítésre (TEÁOR 5610, 5621, 5629).
II. javaslat
Attól is tartunk, hogy a jelenlegi szabályozás alapján nem egyértelmű, hogy a tömeg és értékhatárok az adott fuvarozás teljes szállítmányára, vagy csak a kockázatos termékekre értendőek. Azért különösen nehéz kérdés, mert egy adott teherautón vegyesen találhatóak az egyes ételtípusok (kockázatos és nem kockázatos termékek).
Erre figyelemmel a következő pontot kérjük módosítani az alábbiak szerint (aláhúzással jelöltük)
3.§ (5) Az (1)-(4) bekezdés szabályait alkalmazni kell a kockázatos termékek esetében akkor is, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott kockázatos termékek bruttó tömege az 500 kg-ot vagy azok adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja.
III. javaslat
Azért fontos a fenti pont módosítása, mert a „A bejelentési kötelezettség alóli mentességek” a 4. § szerint kizárólag az útdíjköteles teherautókra vonatkoznak, holott a vendéglátás esetén a nem útdíjköteles autók a jellemzőek. Éppen ezért kérjük javítani a következő pontot is:
4.§ (2) Mentes a 6. § és 8. § szerinti bejelentési kötelezettség alól a bejelentésre kötelezett adózó az alábbi termékek tekintetében:
(…)
h) az adózó által feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos termékek, ha azok bruttó tömege az 500 kg-ot és azok adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.
Kérjük a fent megfogalmazott javaslataink figyelembe vételét annak érdekében, hogy az ELÁER működéséről szóló rendelet-tervezet egyértelműen kezelni tudja a vendéglátás sajátosság is.
Szíves együttműködésüket előre is köszönjük,
Üdvözlettel:
Kovács László
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
elnök
Semsei Rudolf
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
alelnök
Budapest, 2015. március 10.
Nemzeti Adó – és Vámhivatal Ügyfélszolgálata
Tárgy: EKAER rendelet
Tisztelt Ügyfélszolgálat!
2014. március 3-án a BKIK szervezésében Dr. Funtek Zsolt, a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága, tájékoztatási főosztályvezetője tartott az EKÁER rendszerről tájékoztatást.
A tájékoztató során elhangzott – ágazati meghatározás nélkül, majd a tájékoztató után konkrét kérdésre a rendezvényi étkeztetésre vonatkozóan -, hogy a szolgáltatás keretében szállított termék nem bejelentés köteles.
Ezt konkrét kérdésre főosztályvezető úr a vendéglátás rendezvényi étkeztetés ágazatára vonatkozóan megerősítette, hogy „amennyiben egy rendezvény alkalmával az ételeket – akár kockázatos terméknek minősülőt is-, a szolgáltatás keretében biztosítjuk, szállítjuk, akkor az étel szállítása nem bejelentés köteles”. „Bejelentés köteles az étel akkor, ha nem a rendezvényt lebonyolító cég által készül, hanem külső cég készíti el és szállítja, csak termékként, egyéb szolgáltatás nélkül”.
Kérjük, erősítsék meg, jól értelmeztük-e az elhangzottakat, hogy megbizonyosodhassunk arról, jogkövető magatartást tanúsítunk, s tevékenységünket zökkenőmentesen tudjuk végezni.
Mindazonáltal kérni szeretnénk, támogassák igényünket a jogalkotó felé, vendéglátás e speciális ágának a rendelet hatálya alóli kivételéről, akár a termékcsoport, akár a szolgáltatási körrendeletben történő változtatásával, ill. meghatározásával.
Tisztelettel:
Kovács László
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
elnök
Semsei Rudolf
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
alelnök
Budapest, 2015. március 10.
Kapcsolódó cikkeink
Gundel János születésnapjára emlékezett az MVI
Hagyományosan csendes megemlékezést tartott Gundel János (1844-1915) 181. születésnapjára emlékezve…
Tovább olvasom >Tízéves az eKÁER, több mint százmillió szállítmányt ellenőriztek
Tíz éve indult az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (eKÁER) éles üzeme,…
Tovább olvasom >Nem múló optimizmussal
Kovács Lászlótól, az ipartestület elnökétől, ahogy minden év elején, ezúttal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szallas.hu: a hétvégén a nemzeti ünnep eseményei mellett Eger, Budapest és Gyula a legkeresettebb úti cél
A március 15-ei nemzeti ünnep eseményei mellett népszerű program lesz…
Tovább olvasom >Száraz whiskyhűtés – A nap videója
Látványos whiskys pohárkészlet: fagyasztóban is hűthető, megmunkált alumínium alátéten kézzel…
Tovább olvasom >Soha nem tudod meg, miért zárják be a kínai éttermeket – A nap képe
A bezárt étterem feliratának fotóját a Facebookon találtuk, a képet…
Tovább olvasom >