A vendéglátás és az EKAER
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szakmai konzultációk szervezésével és az ágazati illetékes szervezetek állásfoglalásának pontosíttatásával folytat lobbi-tevékenységét a szakma érdekében.
Az MVI vezetői a következő leveleket juttatták el ezen a héten az érintett hatóságokhoz az EKAER ügyében.
NGM, Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság
Tárgy: EKAER rendelet
Tisztelt Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkár Úr!
Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló rendelet-tervezet jelenlegi formájában jelentősen érinti az éttermi és rendezvény-vendéglátás, illetve a közétkeztetés területét is, holott a jogalkotók eredeti szándéka elsősorban nem e terület ellehetetlenítésére irányult. A rendelet-tervezetet véleményezéseként a vendéglátás érintettsége szempontjából az alábbi javaslatokat tesszük.
I. javaslat
A vendéglátás területén bevett gyakorlat, hogy rendezvényekre, valamint a közétkeztetés területén készételeket szállítunk a tálaló helyekre. A főételek többsége a 1602-es vámtarifaszám alá tartozik (más elkészített, vagy konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség vagy vér – mellékelve a pontos meghatározás), amely a kockázatos termék kategóriába sorolandó, a többi ételtípus (köret, vegetáriánus ételek, szendvicsek, saláták, levesek stb.) más vámtarifaszám alá esnek. Ezeket az ételeket különböző szállító edényzetben szállítják a vendéglátó cégek a helyszínre, ahol majd a felszolgálásuk történik.
Miután a vendéglátáshoz kapcsolódóan nincs egyedi készétel kategória, ezért javasoljuk, hogy azon fuvarozás esetében, amikor a 1602-es vámtarifaszámú kockázatos termék szerződéses vendéglátási tevékenység keretében kerül értékesítésre, akkor mentesüljön a bejelentési kötelezettség alól.
Vendéglátási tevékenységek:
5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
5621 – Rendezvényi étkeztetés
5629 – Egyéb vendéglátás
Ennek megfelelően javasoljuk a rendelet-tervezet 4. § (2) bekezdéséhez az alábbi pont hozzáadását:
4.§ (2) Mentes a 6. § és 8. § szerinti bejelentési kötelezettség alól a bejelentésre kötelezett adózó az alábbi termékek tekintetében:
(…)
i) nem útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó (1602 vámtarifaszámú) kockázatos termékek esetében, amennyiben szerződéses vendéglátási tevékenység keretében kerülnek értékesítésre (TEÁOR 5610, 5621, 5629).
II. javaslat
Attól is tartunk, hogy a jelenlegi szabályozás alapján nem egyértelmű, hogy a tömeg és értékhatárok az adott fuvarozás teljes szállítmányára, vagy csak a kockázatos termékekre értendőek. Azért különösen nehéz kérdés, mert egy adott teherautón vegyesen találhatóak az egyes ételtípusok (kockázatos és nem kockázatos termékek).
Erre figyelemmel a következő pontot kérjük módosítani az alábbiak szerint (aláhúzással jelöltük)
3.§ (5) Az (1)-(4) bekezdés szabályait alkalmazni kell a kockázatos termékek esetében akkor is, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott kockázatos termékek bruttó tömege az 500 kg-ot vagy azok adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja.
III. javaslat
Azért fontos a fenti pont módosítása, mert a „A bejelentési kötelezettség alóli mentességek” a 4. § szerint kizárólag az útdíjköteles teherautókra vonatkoznak, holott a vendéglátás esetén a nem útdíjköteles autók a jellemzőek. Éppen ezért kérjük javítani a következő pontot is:
4.§ (2) Mentes a 6. § és 8. § szerinti bejelentési kötelezettség alól a bejelentésre kötelezett adózó az alábbi termékek tekintetében:
(…)
h) az adózó által feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos termékek, ha azok bruttó tömege az 500 kg-ot és azok adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.
Kérjük a fent megfogalmazott javaslataink figyelembe vételét annak érdekében, hogy az ELÁER működéséről szóló rendelet-tervezet egyértelműen kezelni tudja a vendéglátás sajátosság is.
Szíves együttműködésüket előre is köszönjük,
Üdvözlettel:
Kovács László
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
elnök
Semsei Rudolf
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
alelnök
Budapest, 2015. március 10.
Nemzeti Adó – és Vámhivatal Ügyfélszolgálata
Tárgy: EKAER rendelet
Tisztelt Ügyfélszolgálat!
2014. március 3-án a BKIK szervezésében Dr. Funtek Zsolt, a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága, tájékoztatási főosztályvezetője tartott az EKÁER rendszerről tájékoztatást.
A tájékoztató során elhangzott – ágazati meghatározás nélkül, majd a tájékoztató után konkrét kérdésre a rendezvényi étkeztetésre vonatkozóan -, hogy a szolgáltatás keretében szállított termék nem bejelentés köteles.
Ezt konkrét kérdésre főosztályvezető úr a vendéglátás rendezvényi étkeztetés ágazatára vonatkozóan megerősítette, hogy „amennyiben egy rendezvény alkalmával az ételeket – akár kockázatos terméknek minősülőt is-, a szolgáltatás keretében biztosítjuk, szállítjuk, akkor az étel szállítása nem bejelentés köteles”. „Bejelentés köteles az étel akkor, ha nem a rendezvényt lebonyolító cég által készül, hanem külső cég készíti el és szállítja, csak termékként, egyéb szolgáltatás nélkül”.
Kérjük, erősítsék meg, jól értelmeztük-e az elhangzottakat, hogy megbizonyosodhassunk arról, jogkövető magatartást tanúsítunk, s tevékenységünket zökkenőmentesen tudjuk végezni.
Mindazonáltal kérni szeretnénk, támogassák igényünket a jogalkotó felé, vendéglátás e speciális ágának a rendelet hatálya alóli kivételéről, akár a termékcsoport, akár a szolgáltatási körrendeletben történő változtatásával, ill. meghatározásával.
Tisztelettel:
Kovács László
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
elnök
Semsei Rudolf
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
alelnök
Budapest, 2015. március 10.
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >