A Váci utca a 37. legdrágább kiskereskedelmi terület

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 00:01

A világ legtöbb kiemelkedő kiskereskedelmi lokációja nem változott az elmúlt 12 hónapban. A Cushman & Wakefield legfrissebb kutatása a legnagyobb bérleti díj növekedést Dél-Amerikában, valamint az ázsiai régióban mérte.

A 'Világ Bevásárlóutcái' felmérés a kiskereskedelmi ingatlan szektor globális barométere, mely 59 ország 269 kiemelkedő bevásárló helyszínének bérleti díját vizsgálja. Ebbe az adott ország legdrágább kiskereskedelmi bevásárlóutcái számítanak bele.
A New York-i 'Fifth Avenue', ahol a bérlet díjak 8,8 százalékkal emelkedtek, 9 év után továbbra is a világ legdrágább kiskereskedelmi lokációja. A New York-i 'Fifth Avenue' bérlőinek 16,257 euró bérleti díjjal kell számolniuk négyzetméterenként évente. A hongkongi 'Causeway Bay' szintén megőrizte második helyét. Jelenleg Európa legdrágább kiskereskedelmi területe, a londoni 'Bond Street', mely 7,345 eurós éves bérleti díjjal két helyezést lépett előre, megelőzve az évente 6,965 euróba kerülő párizsi 'Champs-Elysées' sugárutat, mely a bérleti díjak 9,5 százalékos csökkenésével az idei év legnagyobb vesztese.
Európa összességében 4,5 százalékos bérlet díj csökkenést könyvelhetett a vizsgált időszakban.
A 269 vizsgált kiskereskedelmi lokáció közül a budapesti Váci utca idén a 34.-ről a 37. helyre került, továbbra is maga mögé utasítva Lengyelországot, Romániát, Bulgáriát és Szlovákiát. Budapest prominens bevásárlóutcájában a kiskereskedők évi 1,195 euró bérleti díjat fizetnek négyzetméterenként.
Szabó Viktória a Cushman & Wakefield partnere és a budapesti iroda kiskereskedelmi üzletág vezetője elmondta: "Bár a régió országaival összehasonlításban a Váci utca továbbra is élen jár a bérleti díjak szintjét tekintve, a teljes listán sajnos újabb visszaesés volt tapasztalható, ami nagyrészt a kiskereskedelmi forgalom csökkenésének köszönhető. A kereskedők az elmúlt évben jóval óvatosabb terjeszkedési stratégiát követnek, amely sajnos hatással van az elérhető bérleti díjak szintjére" – írja a portfolio.hu.
Kapcsolódó cikkeink