A tisztelet fokozatai
Ahogy arról márt hírt adtunk, az MVI és az MKVM könyvet ad ki Jakabffy László, a sokak által a 21. század Gundel Károlyának tartott vendéglátós szakember tiszteletére és emlékére, együttműködésben a családdal, a volt pályatársakkal, kollégákkal, tanítványokkal, üzlettársakkal és barátokkal.
A szervezők legutóbbi megbeszélésén elhangzottak szerint a könyv keményfedeles lesz, hozzávetőlegesen 160 oldal terjedelmű, fogyasztói árát 4 ezer Ft körüli összegre pozicionálják. A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt a kiadói szerepet a MVI és az MKVM vállalja fel saját finanszírozásban, illetve a befolyó adományokból.
Az MVI 80 szakácsnak, barátnak küldött felkérést, közülük a vállalkozó séfek lefőzik a Jakabffy-receptek közül kiválasztott fogást – a képeket ezekről Bakcsy Árpád fogja készíteni.
A tervek szerint az emlékkönyv az MVI november 25-i Gundel Károly díjátadó gálaebédjére készül el, ott kerül ünnepélyes bemutatásra és értékesítésre, a későbbiekben pedig akár a tartalom összeállításában közreműködő éttermekben is megvásárolható lesz.
A jelenleg Spanyolországban dolgozó Kovács Lázár, aki igazán közel állt Jakabffy Lászlóhoz, már-már kultuszépítő javaslattal kereste meg a szakmát. Facebook-bejegyzésében ezt írta: „Ma mesterem, tanítóm Jakabffy László képe felkerült a konyhám falára. Büszkén tisztelgek munkássága előtt, hogy tőle tanulhattam, vele dolgozhattam 14 évig… Kérlek benneteket, aki szeretne segíteni, ossza meg ezt a posztot, hogy minél több olyan helyre eljuthasson, ahol követnék a tisztelgés e formáját, és kiraknák Jakabffy Mester arcképét konyhájuk, vendéglátóhelyük falára.”
Lázár ígéri, magát a képet is elküldi az erre vállalkozóknak. A szakma láthatóan gondoskodik róla, hogy a Mester emléke sokáig éljen bennünk. //
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >