A tisztelet fokozatai
Ahogy arról márt hírt adtunk, az MVI és az MKVM könyvet ad ki Jakabffy László, a sokak által a 21. század Gundel Károlyának tartott vendéglátós szakember tiszteletére és emlékére, együttműködésben a családdal, a volt pályatársakkal, kollégákkal, tanítványokkal, üzlettársakkal és barátokkal.
A szervezők legutóbbi megbeszélésén elhangzottak szerint a könyv keményfedeles lesz, hozzávetőlegesen 160 oldal terjedelmű, fogyasztói árát 4 ezer Ft körüli összegre pozicionálják. A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt a kiadói szerepet a MVI és az MKVM vállalja fel saját finanszírozásban, illetve a befolyó adományokból.
Az MVI 80 szakácsnak, barátnak küldött felkérést, közülük a vállalkozó séfek lefőzik a Jakabffy-receptek közül kiválasztott fogást – a képeket ezekről Bakcsy Árpád fogja készíteni.
A tervek szerint az emlékkönyv az MVI november 25-i Gundel Károly díjátadó gálaebédjére készül el, ott kerül ünnepélyes bemutatásra és értékesítésre, a későbbiekben pedig akár a tartalom összeállításában közreműködő éttermekben is megvásárolható lesz.
A jelenleg Spanyolországban dolgozó Kovács Lázár, aki igazán közel állt Jakabffy Lászlóhoz, már-már kultuszépítő javaslattal kereste meg a szakmát. Facebook-bejegyzésében ezt írta: „Ma mesterem, tanítóm Jakabffy László képe felkerült a konyhám falára. Büszkén tisztelgek munkássága előtt, hogy tőle tanulhattam, vele dolgozhattam 14 évig… Kérlek benneteket, aki szeretne segíteni, ossza meg ezt a posztot, hogy minél több olyan helyre eljuthasson, ahol követnék a tisztelgés e formáját, és kiraknák Jakabffy Mester arcképét konyhájuk, vendéglátóhelyük falára.”
Lázár ígéri, magát a képet is elküldi az erre vállalkozóknak. A szakma láthatóan gondoskodik róla, hogy a Mester emléke sokáig éljen bennünk. //
Kapcsolódó cikkeink
MVI éves statisztikai helyzetjelentés a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) évente közzéteszi a vendéglátásról szóló…
Tovább olvasom >Jelöljön Ön is, ki kapja a Gundel-díjat 2025-ben!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró…
Tovább olvasom >Semsei Rudolf elismerése
A Menedzserek Országos Szövetsége májusban már 30. alkalommal rendezte meg legrangosabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >14 év alattiak kizárva: új szabályok a budapesti gyógyfürdőkben
Újabb korlátozás lép életbe a fővárosi fürdőkben: a Rudas és…
Tovább olvasom >Így mulat egy kínai úr! – A nap videója
Ha létezik a tenger gyümölcseinek szánt paradicsom, akkor ezek az…
Tovább olvasom >