Magazin: A személyes felelősségérzet nem hegyeket, kategóriát mozdít

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 05. 07. 07:42

Az egészséges életmód követői mellett egyre jelentősebb arányt képviselnek azok a fogyasztók is, akik számára a környezetvédelem nemcsak szlogen szintjén, hanem a mindennapi életükben aktív, gyakorlati cselekvésként is jelen van. A háztartási vegyi áruk kategóriájában ők mint extrém tudatos vásárlók mind jobban hozzájárulnak az egyelőre még szűkebb alkategória dinamikus növekedéséhez.

A forgalmazók beszámolói szerint a háztartási vegyi áru kategóriáján belüli „natúr” és környezetbarát termékek folyamatosan emelkedő eladásokat produkálnak, a szegmens emellett szélesedő termékkínálattal és folyamatosan növekvő polci jelenléttel kér magának mind nagyobb területet a kategórián belül. A hagyományos offline csatornák közül legnagyobb arányban a drogéria és a hipermarket, azokon kívül pedig a szakboltok és szupermarketek tesznek hozzá jelentősen ezen termékek értékesítési számaihoz.

Petrikovics Zsuzsa, az Unilever Magyarország brand menedzsere lapunknak elmondta, hogy az öko vegyiáru termékek a hazai piac 1-3%-át teszik ki, termékkategóriánként eltérő arányban, a hagyományos csatornák mellett pedig az e-commerce és a bioboltok is releváns csatornák ez árucsoport esetében.

Petrikovics Zsuzsa
brandmenedzser
Unilever Magyarország

– A „zöld szegmens” évről évre két számjegyű növekedést mutat, folyamatosan új szereplők jelennek meg, ezért arra számítunk, hogy a következő pár évben jelentős méretűvé válik. Az látjuk, hogy a növekvő igényeknek megfelelően a polcokon is egyre nagyobb helyet biztosítanak a termékeknek, a drogériák és hipermarketek nagy részében pedig már külön szegmenst alakítottak ki az öko mosó- és tisztítószerek számára – teszi hozzá a brandmenedzser.

Az FCB Hungary Zrt. részéről Sélley Gábor kereskedelmi igazgató is hasonló piaci jelenlétről számol be:

Sélley Gábor
kereskedelmi igazgató
FCB Hungary

– A „natúr” vegyi áruk szinte már valamennyi csatornában megtalálhatók, és tapasztalataink azt mutatják, hogy mind a polci kihelyezések, mind a termékek száma is folyamatosan növekszik. Várakozásaink szerint a hiper- és szupermarketek után hamarosan a diszkont hálózatok is egyre inkább választékukba kívánják illeszteni a környezetbarát tisztítószereket.

Linczmayer Attila, a Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. marketingvezetője szerint bár a kozmetikai kategóriához képest a tisztítószerek piacán még kevésbé markáns ez a trend, de itt is egyértelműen elindult a vásárlók ilyen irányú érdeklődése.

Linczmayer Attila
marketingvezető
Florin

– Noha a környezetbarát tisztítószerek forgalmi aránya még nem számottevő, a jelentőségük folyamatosan nő, és a jövőben nagy valószínűséggel egyre nagyobb piacrészesedést fognak elérni. Egyelőre a szélesebb választékot bemutatni képes, nagyobb alapterületű, modern kereskedelmi csatornákban jellemző a jelenlétük, de reméljük, hogy egyre szélesebb körben lesznek elérhetők – fogalmaz a szakember.

 

A „zöld fogyasztó” motivációi

Marijana Herbut-Beckei, a Henkel Laundry & Home Care üzletágának marketing­vezetője szerint a háztartási tisztítószerek kategóriájában érezhető a környezettudatos vásárlói réteg megjelenése, akik egyedi fogyasztói igényükkel, a termék által nyújtott ár-érték arány alapján döntenek.

– Akár többet is hajlandók áldozni, ha az adott termék képviseli mindazon termékelőnyöket, melyeket elvár – teszi hozzá a marketingvezető. – Emellett egyre inkább felismerik az online vásárlás előnyeit is, ami már a tisztítószer szegmensben is érzékelhető. Partnereinken keresztül több termékünk már így is megvásárolható, jellemzően Budapesten és a nagyvárosokban. Azonban ezen a területen az áttörés még várat magára.

A döntési szempontokról és vásárlói motivációkról Petrikovics Zsuzsa így nyilatkozik:

– Általánosságban elmondható, hogy a háztartási vegyi áru kategóriában még mindig az ár és a hatékonyság a legfontosabb döntési szempontok, de megjelent egy fogyasztói réteg, amely nyitott a „zöld termékekre”, és a környezettudatosságot előbbre helyezi más szempontoknál. Az ún. „zöld fogyasztók” egy része belső tényezők által motiválva (érzékeny bőr, újszülött érkezése stb.), egészségük érdekében vált olyan termékekre, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, és nem tartalmaznak káros adalékokat. A csoport egy másik része számára pedig a környezet védelme a fontos szempont. Ők olyan formulákat keresnek, amelyek kevésbé szennyezik a vizet és levegőt, illetve előnyben részesítik az újrahasznosított anyagokba csomagolt, vagy csomagolásmentes termékeket – tájékoztat Petrikovics Zsuzsa.

Linczmayer Attila hozzáteszi, hogy a környezetbarát tisztítószerek vásárlói jellemzően az alapból is tudatosabb, racionálisabb vásárlási magatartást tanúsító fogyasztók közül kerülnek ki:

– Jellemző rájuk, hogy aki letette a voksát a környezetbarát tisztítószerek mellett, azt egy másik, hagyományos termék akciója, promóciója kevésbé fogja elcsábítani.

A Frosch termékek hazai forgalmazójaként az FCB Hungary Zrt., értékesítési tapasztalataiból és fogyasztói kutatásainak eredményéből szintén azt látja, hogy vásárlói sokkal inkább tudatos, mint ár és promóciók által befolyásolt fogyasztók. Sélley Gábor, a cég kereskedelmi igazgatója szerint törzsvásárlóik számára fontosabbak a Frosch márka környezetbarát jellemzői, mint bármilyen más, eladást befolyásoló marketingeszközök.

– Tudják, mit akarnak vásárolni, és ezért hajlandók is tenni. Várakozásaink szerint a jövőben ez a vásárlói réteg tovább fog növekedni; egyre tudatosabbak lesznek a fogyasztók, és egyre kevésbé fogják hagyni magukat – gyakran hamis – ígéretek által befolyásolni – szögezi le a kereskedelmi igazgató.

 

 

A Henkel globális célkitűzései

A Henkel olyan termékek fejlesztésein dolgozik, melyek kiváló minőségűek, és több értéket kínálnak fogyasztóknak.

– Innovatív termékeink amellett, hogy megfelelnek a vásárlói kívánalmaknak, előtérbe helyezik a környezettudatossági és fenntarthatósági szempontokat – fogalmaz Marijana Herbut-Beckei. – Műanyag termékcsomagolásainkkal kapcsolatban vállalatunk ambiciózus célokat fogalmazott meg a fenntarthatóság terén. 2025-ig a Henkel által használt csomagolóanyagok 100%-a újrahasznosítható, újrahasználható, vagy komposztálható lesz. Ugyanezen idő alatt a Henkel 35%-ban újrahasznosított műanyagot kíván felhasználni az általa Európában forgalmazott fogyasztási cikkek csomagolásához.

A vállalat natúr vegyi áru kategóriában idén a Clin, Bref és a Pur márkáik új, ProNature termékeivel kíván megjelenni.

– Úgy gondoljuk, termékeinket elsősorban azok a tudatos fogyasztók fogják választani, akiknek nemcsak a termék teljesítménye számít, de annak a környezetre gyakorolt hatása is fontos tényező – emeli ki Marijana Herbut-Beckei. – Az Ecolabellel ellátott Clin és Pur ProNature termékeink csomagolása 100%-ban újrahasznosított műanyagból, 95,5%-ban fenntartható termelésből származó, és könnyen lebomló összetevőkből készülnek, valamint nem tartalmaznak a vízi környezetre káros anyagokat. Ezek a termékek a boltok polcain a márkák közkedvelt termékei mellett, új szortimentként jelennek meg.

 

Az Unilever új márkáját tanúsítványok sora igazolja

Az Unilever idén vezette be új öko mosó- és tisztítószer márkáját, a Seventh Generationt. A termékek növényi alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak felesleges adalékokat, így például színezékeket, optikai fehérítőt, foszfátokat, az illatos variánsok gyártásánál pedig kizárólag növényi illatanyagokat és illóolajokat használnak.

– A márka küldetése, hogy megőrizze a bolygót a következő hét generáció számára, ezért a termék- és csomagolásfejlesztésnél a környezetbarát megoldásokat részesítjük előnyben – ismerteti Petrikovics Zsuzsa. – A csomagolás újrahasznosított műanyagból készül, és újrahasznosítható, így nem szennyezzük a környezetet új műanyag előállításával. Nem tesztelünk állatokon, amit a Leaping bunny minősítésünk is igazol, emellett megszereztük az EU Ecolabel minősítését is, ami garancia az alacsony környezeti lábnyomra és a magas hatékonyságra. Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztóknak ne kelljen kompromisszumot kötni a ruháik és otthonuk tisztaságában, ezért olyan formulákat fejlesztünk, amelyek felveszik a versenyt a hagyományos termékek tisztítóerejével – foglalja össze a márka motivációit a brand menedzser.

 

A Frosch is az élővilág védelméért küzd

A Frosch termékek több mint 30 éve vannak jelen az üzletek polcain, a márka célkitűzése pedig a kezdetek óta a környezetbarát szemléletmód.

– Az eltelt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a termékek, a piacon szinte egyedülálló módon, mára teljesen mikro-műanyag mentesek – hangsúlyozza Sélley Gábor, aki az egyik legfontosabb innovációként kiemeli, hogy a termékek csomagolása teljes mértékben újrafelhasznált műanyagból készül, így ezek legyártásához új műanyagok előállítására már nincs szükség. – A kommunikációnk fő iránya jelenleg a tengerek és óceánok élővilágának a védelme – teszi hozzá –, továbbá a fenntartható fejlesztés és gyártás eredményeként a márka, Németország és Ausztria után, idén Magyarországon is elnyerte a Green Brands elismerést. Bízunk benne, hogy ezzel a díjjal együtt még szélesebb vásárlói rétegek felé tudjuk eljuttatni a márka törekvéseit és a felelős környezeti gondolkodást.

 

A Chemität új, környezetbarát termékcsaládja

Linczmayer Attila elmondja, hogy a Florin­nál folyamatosan zajlanak a fejlesztések, emellett az értékesítési adatok is évről évre látványos növekedést mutatnak, így amikor 2017-ben a vállalatcsoporthoz került a háztartási vegyi áru gyártásban több évtizedes hagyománnyal rendelkező Chemität Kft., azonnal megkezdték egy modern, környezetbarát termékcsalád kifejlesztését. A termékkínálat hipoallergén folyékony mosószerből, környezetbarát folyékony fürdőszobai tisztítószerből, WC tisztítóból, mosogatószerből, univerzális felülettisztítóból, konyhai tisztítószerből és ablaktisztítóból áll.

– A Chemität környezetbarát termékei rendelkeznek az Ecolabel tanúsítással, amelyet olyan termékek kaphatnak meg Európában, amelyek kiváló teljesítményűek, és egyben megfelelnek a legmagasabb környezeti elvárásoknak, így a teljes életciklusukat tekintve kisebb környezeti hatással járnak. Ezek a tisztítószerek nemcsak beltartalmukban környezetkímélőek, de a csomagolóanyaguk is 100%-ban újrahasznosítható – emeli ki Linczmayer Attila.

J. A.

Kapcsolódó cikkeink