A szaktárca elkötelezett a magyar tej népszerűsítésében

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 28. 12:00

A szaktárca a tejkvóta-rendszer megszűnése után fő feladatának tekinti, hogy élénkítse az egészséges, jó minőségű magyar tej és tejtermékek iránti keresletet – mondta Czerván György a 40. Tej Világnapi Konferencián, a Pest megyei Bugyi községben.

tej_uj

A minisztérium csütörtöki közleménye szerint az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: a tejmarketingre azért van szükség, mert bár az elmúlt években nőtt a tejtermékek fogyasztása Magyarországon, de nemzetközi összehasonlításban még mindig alacsony.

Czerván György elmondta, hogy módosult az iskolatej program szabályozása, és a programra a növekvő gyermeklétszám miatt minden évben egyre több forrást biztosít a kormányzat. Míg 2014-ben 1,7 milliárd forint volt a keret, az idén már 2,3 milliárd, jövőre pedig 2,6 milliárd forint lesz.

A közétkeztetésben évente mintegy 300 millió liter tejet használnak fel. Az államtitkár jelezte: az új szabályozás előkészítése során az FM szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben a 1,5 százalékos UHT (hosszan friss) tej helyett több, lehetőleg friss, helyi termelőktől származó tejet használjanak fel.

Hangsúlyozta, hogy a tejágazatot segítő forrásokat a földművelésügyi tárca meg tudta emelni az idén, így a közvetlen támogatás az előző évi 26 milliárdról közel 50 milliárd forintra nőtt. Ez magában foglalja az uniós és a nemzeti forrásokat is. Emellett a Tej Terméktanáccsal történt konzultáció alapján létrejön egy 420 millió forintos marketingalap a tejfogyasztás népszerűsítésére.

Czerván György szólt arról is: a feketegazdaság elleni fellépés érdekében a múlt év végén döntés született a tej és tejtermék ágazatban további kiemelt ellenőrzésekről a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) együttműködésével.

A tejtermelés tavaly az előzetes becslések szerint meghaladta az 1,8 milliárd litert, egy év alatt 6 százalékkal, 4 év alatt 12 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan az ágazat termelékenysége is javult, az egy tehénre jutó éves tejtermelés 2014-ben becslések szerint meghaladta a 7100 litert – mondta Czerván György. Megjegyezte ugyanakkor, hogy míg az elmúlt években a kedvező konjunkturális, időjárási és piaci viszonyok világszerte lehetővé tették a termelés dinamikus bővülését, addig a tavalyi év első felétől az egyre erősödő kínálat, valamint az orosz embargó a tej és tejtermékek árának csökkenését idézte elő. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink