A szaktárca elkötelezett a magyar tej népszerűsítésében
A szaktárca a tejkvóta-rendszer megszűnése után fő feladatának tekinti, hogy élénkítse az egészséges, jó minőségű magyar tej és tejtermékek iránti keresletet – mondta Czerván György a 40. Tej Világnapi Konferencián, a Pest megyei Bugyi községben.
A minisztérium csütörtöki közleménye szerint az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: a tejmarketingre azért van szükség, mert bár az elmúlt években nőtt a tejtermékek fogyasztása Magyarországon, de nemzetközi összehasonlításban még mindig alacsony.
Czerván György elmondta, hogy módosult az iskolatej program szabályozása, és a programra a növekvő gyermeklétszám miatt minden évben egyre több forrást biztosít a kormányzat. Míg 2014-ben 1,7 milliárd forint volt a keret, az idén már 2,3 milliárd, jövőre pedig 2,6 milliárd forint lesz.
A közétkeztetésben évente mintegy 300 millió liter tejet használnak fel. Az államtitkár jelezte: az új szabályozás előkészítése során az FM szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben a 1,5 százalékos UHT (hosszan friss) tej helyett több, lehetőleg friss, helyi termelőktől származó tejet használjanak fel.
Hangsúlyozta, hogy a tejágazatot segítő forrásokat a földművelésügyi tárca meg tudta emelni az idén, így a közvetlen támogatás az előző évi 26 milliárdról közel 50 milliárd forintra nőtt. Ez magában foglalja az uniós és a nemzeti forrásokat is. Emellett a Tej Terméktanáccsal történt konzultáció alapján létrejön egy 420 millió forintos marketingalap a tejfogyasztás népszerűsítésére.
Czerván György szólt arról is: a feketegazdaság elleni fellépés érdekében a múlt év végén döntés született a tej és tejtermék ágazatban további kiemelt ellenőrzésekről a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) együttműködésével.
A tejtermelés tavaly az előzetes becslések szerint meghaladta az 1,8 milliárd litert, egy év alatt 6 százalékkal, 4 év alatt 12 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan az ágazat termelékenysége is javult, az egy tehénre jutó éves tejtermelés 2014-ben becslések szerint meghaladta a 7100 litert – mondta Czerván György. Megjegyezte ugyanakkor, hogy míg az elmúlt években a kedvező konjunkturális, időjárási és piaci viszonyok világszerte lehetővé tették a termelés dinamikus bővülését, addig a tavalyi év első felétől az egyre erősödő kínálat, valamint az orosz embargó a tej és tejtermékek árának csökkenését idézte elő. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Tej Terméktanács már 20 éve edukálja a gyerekeket
A Tej Terméktanács több mint 20 éve végez országos szintű,…
Tovább olvasom >Kiemelt figyelem a tejtermékek árain: Az árfigyelés és a piaci trendek hatásai
A Kormány gazdaságpolitikai intézkedései középpontjában az alapvető élelmiszerek, így a…
Tovább olvasom >Alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében lép fel a GVH
Újabb lépéseket tesz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az áremelkedések visszaszorítása…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >