A szakértők szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek elősegíthetik a mikrobiom egészségét

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 16. 11:07

Az új, mogrosidokból és galakto-oligoszacharidokból készült, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer ugyanolyan hatást fejtenek ki, mint a mesterséges édesítőszerek, anélkül, hogy olyan negatív következményekkel járna, mint az étvágy növekedése vagy a súlygyarapodás az egészséges bélrendszer táplálása során – derül ki egy új tanulmányból.

Egyes mesterséges édesítőszerekről kimutatták, hogy növelik az étvágyat, ami elősegítheti a túlevést

A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent kutatás az új édesítőszer formuláját vizsgálja, amelyet emlőstejben található cukrokkal és a szerzetesek körtéje, más néven luo han guo (Siraitia grosvenorii) gyümölcsből származó, mogrosid nevű enzimmel megnövelt kivonattal állítanak elő. Az új édesítőszer a kutatók által a metabolitok és az egészséges bélbaktériumok jelentős növekedéséhez vezetett – ami ellentétes egyes mesterséges édesítőszerek, például a szukralóz korábbi kutatások során felfedezett hatásával.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy bár a mesterséges édesítőszerek népszerűsége nőtt, egyes állatkísérletek kimutatták, hogy nemkívánatos hatásaik lehetnek, annak ellenére, hogy fogyasztásra biztonságosnak minősítették őket. Például  kimutatták, hogy egyesek mesterséges édesítőszerek serkenthetik az étvágyat, ami túlevést és súlygyarapodást okozhat.

A mesterséges édesítőszerek természetes, alacsony kalóriatartalmú alternatíváiként a galakto-oligoszacharidokat a prebiotikumok közé sorolják, de nem tartják őket elég édesnek ahhoz, hogy önállóan működjenek. Az édesség-érzet növelése érdekében a kutatók mogrosidokat használtak, amelyeket az általában szerzetessek körtéjének nevezett gyümölcsből szereztek be. Ezek a vegyületek 200-300-szor édesebbek a normál cukornál. Mivel azonban ezeknek a kivonatok néhaízmentesek, β-galaktozidáz enzimekkel kezelték őket, miután hozzáadták őket a laktózhoz. Az eredmény egy édesítőszer volt, amely elsősorban galaktooligoszacharidokból és kis mennyiségű kezelt mogrosidból állt.

A vizsgálatban résztvevők megerősítették, hogy az új édesítőszer íze és édessége megközelítőleg az asztali cukoréhoz hasonló.

Az új édesítő nemcsak a cukor édességét közelítette meg, hanem prebiotikus hatást is biztosított. A cukortartalom-csökkentés tendenciája az elmúlt évben a cukrok és édesítőszerek keverésének újszerű megközelítéseivel fejlődött.

Az újrahasznosítási trend az édesítőszerek terén is bővül. A finn Fazer édesipari márka például újrahasznosítja a malmaiban előállított zabhéjat, hogy xilitet állítson elő, amely 40%-kal kevesebb kalóriatartalmú (2,4 kcal/g) cukorpótló, kereskedelmi termelésbe kezd.

Tavaly júniusban arról számoltak be, hogy az európai üdítőital-ágazat az elmúlt hét évben 17,7%-kal csökkentette az átlagos hozzáadott cukrot az Európai Üdítőital-szövetségek Uniója (UNESDA) által meghatározott megerősített egészségügyi és táplálkozási kötelezettségvállalások alapján.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek