A SUHANJ! Alapítvány és a Tork a fogyatékkal élők speciális kézmosási igényeire hívja fel a figyelmet

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 14. 10:53

Október 15-én tartották a Kézmosás Világnapját, az UNICEF kezdeményezésére, amelynek célja, hogy tudatosítsa a szappannal történő kézmosás komoly jelentőségét a betegségek megelőzésében. A SUHANJ! Alapítvány által működtetett SUHANJ! Fitness higiéniai megoldásait biztosító Tork ez alkalomból célul tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők speciális higiéniai igényeire és az akadálymentesítéssel kapcsolatos feladatokra. Céljuk egyszerűsíteni, segíteni a problémamentes önállóságot a fogyatékkal élők életében a higiénia területén is, ezért felmérést végeztek az alapítvány fogyatékkal élő tagjai körében arról, hogy mit tartanak a leggyakoribb problémának az akadálymentes mosdókban.

infografika egybenA felmérésben Fenyvesi Zoltán, a SUHANJ! Alapítvány önkéntese, a Tiszta Szívvel című film egyik főszereplője is részt vett és a válaszokhoz a következőket fűzte hozzá:

„Nagyra értékelem, hogy már egyre több helyen építenek ki akadálymentes mosdókat, de azért még van hová fejlődni a tisztántartás és a feltöltés terén. Nekem is, mint sokaknak, akik kerekesszéket hajtanak, jobban összekoszolódik a kezünk, ezért fokozott szükségünk van a megfelelő kézmosási lehetőségre, fontos, hogy az adagolók és a mosdó megfelelő magasságban legyenek, az ülőke rögzítve legyen és a tükröt a székben ülők magasságához is lehessen állítani.”

A SUHANJ! Alapítvány és a Tork a fogyatékkal élőknek küldött kérdésekre adott válaszok fontossági sorrendje alapján a következő 10 ajánlást állította össze azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudják a vendéglátóhelyek, közösségi terek, közintézmények kialakítása során az üzemeltetők felhasználóbaráttá tenni a mosdóhasználatot fogyatékkal élők számára.

1. Az adagolók kerekes székből is könnyen elérhető magasságban kerüljenek elhelyezésre.

2. Mosdók gyakori takarítása, higiéniájának megtartása még súlyozottabban fontos.

3. Gyakran ellenőrzött papír és szappan feltöltések.

4. Legyen a mosdóban vészjelző, vagy legyen kiírva egy telefonszám, amelyen probléma esetén segítséget lehet kérni.

5. Az akadálymentes mosdó kulcsa legyen könnyen elérhető.

6. Az adagolók lehetőleg legyenek szenzorosak.

7. Legyen belülről zárható az akadálymentesített mosdó, de segítségnyújtás esetén legyen kívülről is nyitható.

8. A gyengénlátókat segíti, ha az adagolók színe kontrasztos a fal színéhez képest.

9. A szemetes legyen nyitott tetejű, vagy szenzoros, esetleg billenőfedeles a könnyebb használat érdekében.

10. Legyen elérhető ülőketisztító folyadék.

Az SCA globális márkája, a Tork biztosította a SUHANJ! Alapítvány által létrehozott, Magyarországon egyedülálló integratív edzőterem, a SUHANJ! Fitness higiéniai megoldásait. Badar-Szabó Virág, az SCA magyarországi és dél-kelet európai marketing tevékenységéért felelős menedzsere így kommentálta a kezdeményezést:

„Évek óta kiemelt figyelmet fordítunk a kézmosás fontosságának hangsúlyozására. A nyilvános mosdókban a higiéniai eszközöknek mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie, beleértve a fogyatékkal élőket, és azokat a felhasználókat is, akiknek gondot okoz erőt kifejteni a kezükkel. A Tork kézhigiéniai adagolói olyan nyomógombbal készülnek, amelynek segítségével jelentősen kisebb erőkifejtéssel adagolhatók, vagy szenzoros működtetésű is választható. A Tork SmartOne toalettpapír adagolók például laponként adagolják a papírt, így könnyen használhatók. Az adagolók biztonságos, zárt rendszere higiénikus, és újratöltés során nem áll fenn a keresztszennyeződés esélye, funkcionális kialakításuk lehetővé teszi az egyszerű újratöltést és karbantartást a takarító személyzet számára. A Tork teljes körű higiéniai megoldásokat ajánl az adagolóktól kezdve az utántöltő papírokig, kínálatában toalett ülőke tisztítására alkalmas folyadék és ülőkére helyezhető papír is szerepel.” – mondta el Badar-Szabó Virág, az SCA magyarországi és dél-kelet európai marketing tevékenységéért felelős marketing menedzsere.

Kovács Patrícia, a SUHANJ! Alapítvány társ-alapítója kiemelte, hogy a SUHANJ! Fitness akadálymentesítése során fontos volt a felhasználóbarát eszközök beépítése a vizes helyiségekben, hiszen edzőtermükben épek és fogyatékkal élők egyaránt sportolnak. A SUHANJ! Fitness-ben nem csak a minőség, a kialakítás módja is meghatározó volt, annak érdekében, hogy egy mindenki számára szerethető és könnyen használható sportközpont jöjjön létre.

Kapcsolódó cikkeink