A sok is probléma
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint 2018-ban Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés. Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint az Unió bortermelése (szőlőlé és szőlőmust nélkül) 182,3 millió hektoliter volt 2018-ban, 27 százalékkal több az előző évinél.
Az Agrárminisztérium is úgy ítélte meg, hogy Európában hatalmas borkészletek halmozódtak fel, ezért úgynevezett zöldszüreti támogatás ad a gazdáknak, akik idén EU-s forrásból kompenzációt kaphatnak terméskiesésre. Zöldszüreti támogatásra jelentkezhetett minden szőlősgazda, aki úgy érzi, nem tudja majd értékesíteni a szőlőtermését, illetve annak egy részét. (A zöldszüret azt jelenti, hogy nem várják meg, amíg a gyümölcs teljesen beérik.) A támogatás összege hektáronként 300 ezer – 1,1 millió
forint volt. //
Kapcsolódó cikkeink
Jön a szintetikus hús és a műtojás?
Az Európai Bizottság szerdán bejelentette két új európai polgári kezdeményezés…
Tovább olvasom >A kánikula is hatással lesz az élelmiszerárakra
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi elemzése, amely a…
Tovább olvasom >A fehércukor világpiaci átlagára 9 százalékkal csökkent
A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, csaknem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >