A sejtes kakaó mentheti meg a csokoládéipart?!

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 10. 21. 10:41

A finn élelmiszeripari óriás, a Fazer megkezdte a sejtalapú csokoládé kutatását, amelynek segítségével a jövőben hagyományos gazdálkodási inputok nélkül fog édesség-összetevőket termeszteni.

Mivel az éghajlatváltozás veszélyezteti a világ egyenlítői régióinak hagyományos kakaótermelő területeit, égető szükség van a kakaó alternatív forrásainak ilyetén feltárására. A sejtes vagy celluláris mezőgazdaság a gazdálkodás helyett biotechnológiai termelést jelent, minimális földterülettel és a termeléshez szükséges egyéb természeti erőforrásokkal. Ugyan a Fazer kakaójának nagy része jelenleg ecuadori és nyugat-afrikai fenntarthatóan kezelt forrásokból származik, a vállalat továbbra is elkötelezett a sejtalapú csokoládé fejlesztése felé hazai piacain.

– A kutatás évekbe telik, mire a sejtkultúrás kakaó piacra kerül. Ez egy hosszú távú projekt, amelynek célja a jövő. A hagyományos kakaó fenntartható kezelése cégünk első és legfontosabb feladata, de a jövőre nézve is szeretnénk felfedezni és újítani. Most a CERAFIM konzorcium részeként folytatjuk a kutatást, amely több finn vállalathoz és kutatóintézethez csatlakozik a sejtes mezőgazdaság témájában – nyilatkozta Heli Anttila, a Fazer termékfejlesztésért felelős alelnöke.//

Kapcsolódó cikkeink