A sejtes kakaó mentheti meg a csokoládéipart?!
A finn élelmiszeripari óriás, a Fazer megkezdte a sejtalapú csokoládé kutatását, amelynek segítségével a jövőben hagyományos gazdálkodási inputok nélkül fog édesség-összetevőket termeszteni.
Mivel az éghajlatváltozás veszélyezteti a világ egyenlítői régióinak hagyományos kakaótermelő területeit, égető szükség van a kakaó alternatív forrásainak ilyetén feltárására. A sejtes vagy celluláris mezőgazdaság a gazdálkodás helyett biotechnológiai termelést jelent, minimális földterülettel és a termeléshez szükséges egyéb természeti erőforrásokkal. Ugyan a Fazer kakaójának nagy része jelenleg ecuadori és nyugat-afrikai fenntarthatóan kezelt forrásokból származik, a vállalat továbbra is elkötelezett a sejtalapú csokoládé fejlesztése felé hazai piacain.
– A kutatás évekbe telik, mire a sejtkultúrás kakaó piacra kerül. Ez egy hosszú távú projekt, amelynek célja a jövő. A hagyományos kakaó fenntartható kezelése cégünk első és legfontosabb feladata, de a jövőre nézve is szeretnénk felfedezni és újítani. Most a CERAFIM konzorcium részeként folytatjuk a kutatást, amely több finn vállalathoz és kutatóintézethez csatlakozik a sejtes mezőgazdaság témájában – nyilatkozta Heli Anttila, a Fazer termékfejlesztésért felelős alelnöke.//
Kapcsolódó cikkeink
Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az…
Tovább olvasom >Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >