A sejtes kakaó mentheti meg a csokoládéipart?!
A finn élelmiszeripari óriás, a Fazer megkezdte a sejtalapú csokoládé kutatását, amelynek segítségével a jövőben hagyományos gazdálkodási inputok nélkül fog édesség-összetevőket termeszteni.
Mivel az éghajlatváltozás veszélyezteti a világ egyenlítői régióinak hagyományos kakaótermelő területeit, égető szükség van a kakaó alternatív forrásainak ilyetén feltárására. A sejtes vagy celluláris mezőgazdaság a gazdálkodás helyett biotechnológiai termelést jelent, minimális földterülettel és a termeléshez szükséges egyéb természeti erőforrásokkal. Ugyan a Fazer kakaójának nagy része jelenleg ecuadori és nyugat-afrikai fenntarthatóan kezelt forrásokból származik, a vállalat továbbra is elkötelezett a sejtalapú csokoládé fejlesztése felé hazai piacain.
– A kutatás évekbe telik, mire a sejtkultúrás kakaó piacra kerül. Ez egy hosszú távú projekt, amelynek célja a jövő. A hagyományos kakaó fenntartható kezelése cégünk első és legfontosabb feladata, de a jövőre nézve is szeretnénk felfedezni és újítani. Most a CERAFIM konzorcium részeként folytatjuk a kutatást, amely több finn vállalathoz és kutatóintézethez csatlakozik a sejtes mezőgazdaság témájában – nyilatkozta Heli Anttila, a Fazer termékfejlesztésért felelős alelnöke.//
Kapcsolódó cikkeink
Az EU megreformálná a közös agrárpolitikát
Az EU szerdán agrárszakértői jelentést mutatott be, amelynek célja, hogy…
Tovább olvasom >Édes jövő kakaóval – vagy anélkül
A Magyar Édességgyártók Szövetsége július 4-én szakmai sajtóbeszélgetést rendezett a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A FAO élelmiszerár indexe enyhén csökkent augusztusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Varga Mihály: a magyar gazdaság kilátásai jók
A magyar gazdaság kilátásai jók, a jelenlegi moderált gazdasági növekedés…
Tovább olvasom >KSH: júliusban 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés
2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4…
Tovább olvasom >