A Seafood Watch „vörös listájára” kerültek a homárok az északi simabálnák védelmében

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 08. 21:18

A rákhalászok hálói és csapdái akkora fenyegetést jelentenek az Atlanti-óceán északi részén élő, súlyosan veszélyeztetett simabálnákra, hogy vörös listára tette a homárokat a fenntartható halászatot ösztönző kaliforniai Seafood Watch program – számolt be róla csütörtökön a The Guardian című brit napilap internetes kiadásában.

Az ínyencek kedvenc fogásai miatt kerülnek veszélybe a bálnák (Fotó: Pixabay)

Kevesebb, mint 340 egyedet számlál jelenleg az északi simabálna populáció, közöttük nyolcvan szaporodásképes nőstény van. Az elmúlt évtizedben becslések szerint 28 százalékkal csökkent ezeknek a tengeri emlősöknek a száma. A kaliforniai Monterey Bay Aquarium által működtetett Seafood Watch program, amely ajánlásokat ad ki fogyasztóknak és üzletembereknek egyaránt, leminősítette a simabálnák élőhelyén csapdákkal és hálókkal fogott homárokat.

A leminősítés annak eredménye, hogy nem sikerült hatékony lépéseket tenni a rákhalászat jelentette veszélyek csökkentése és a faj megmentése érdekében. Az amerikai homárhalászat éves forgalma mintegy 500 millió dollár (198,9 milliárd forint).

A homárok, languszták és más tengeri rákok halászatához használt eszközökbe való belegabalyodás a simabálnák egyik vezető halálozási oka (a másik a hajókkal való ütközés). A bálnák vándorlási útvonalán – ellési helyüktől, Floridától Kanadáig, ahová táplálkozni úsznak fel – a rákcsapdákhoz rögzített több mint egymillió függőleges kötél található, ebből 622 ezer amerikai vizekben. A simabálnák több mint 80 százaléka belegabalyodott már legalább egyszer valamilyen hálóba vagy kötélbe.

Nemrég már született ítélet az ügyen

Júniusban egy bíróság elmarasztalta a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalt (NOAA), amiért megsértette mind a veszélyeztetett fajokra, mind a tengeri emlősök védelmére vonatkozó jogszabályt azzal, hogy nem tett eleget a homárhalászat negatív hatásainak csökkentéséért. Az Oceana természetvédő szervezet sürgette az amerikai és a kanadai kormányt, hogy hozzanak szigorúbb intézkedéseket az északi simabálnák védelmében. 2021 szeptemberében a NOAA halászati részlege új szabályozást bocsátott ki, amelynek célja az északkeleti vizeken élő homárok és a Jonah rákok halászatának visszafogása, és amely idén májusban lépett életbe. Júliusban további javasolt változtatásokat jelentett be, például a halászhajók sebességére, illetve a zsinór nélküli halászati eszközökre vonatkozóan.

MTI

Kapcsolódó cikkeink