A ProVeg szerint át kellene térni az alternatív fehérjék termesztésére
A ProVeg több ezer gazdálkodó véleményét mérte fel azzal, hogy részletes interjúkat készített 20 nemzetközi mezőgazdasági szervezettel, amelyek együttesen 300 000 gazdálkodót képviselnek, főként Európában és az Egyesült Államokban, az átmenet témájában.
A hagyományos mezőgazdasági termelők meggyőzése az alternatív fehérjenövényekre termesztésére való áttérés megvalósítható, de nem történhet meg azonnal – gondos irányításra és hatalmas összegeket felemésztő finanszírozásra van szükség ahhoz, hogy a gazdák eléggé biztonságban érezzék magukat ahhoz, hogy belevágjanak. Ez áll egy új ProVeg-jelentésben, amely azt vizsgálja, hogy ez a jelentős átmenet hogyan történhet meg a valóságban, és hogyan lehet pénzügyileg életképes nagy léptékben és szerte a világon. A szervezet szerint az alternatív fehérjetermelésre való átállás ugyanis hatalmas lehetőséget kínál a mezőgazdasági termelők számára egy olyan időszakban, amikor az éghajlatváltozás egyre nagyobb fenyegetést jelent a mezőgazdaságból való megélhetésre nézve. Mivel az alternatív fehérjék sokféle formában vannak, a megoldások az egyes gazdaságok és a végső fogyasztók igényeihez igazíthatók.
– Az átállás természetesen nem egyszerű vagy egy kaptafára készült folyamat, de szükség lehet rá, ha fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek kialakításán akarunk dolgozni. Az általunk készített interjúkból kiviláglik, hogy az egyik kihívás, amellyel a gazdálkodóknak szembe kell nézniük, az, hogy képesek legyenek megszerezni az alternatív fehérjék termesztéséhez szükséges erőforrásokat és ismereteket. A mezőgazdasági termelők számára azonban a legnagyobb kihívást és aggodalmat az alternatív fehérjékre való áttérés pénzügyi életképessége jelenti. Amellett, hogy magát az átmenetet finanszírozza, amely magában foglalhatja a kezdeti hozambizonytalanságokat és az új gépektől való függőséget, biztosítani kell a hosszú távú vásárlási megállapodásokat az élelmiszergyártókkal. Ezenkívül a kormányzati politikát mindenhol meg kell reformálni, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak a fenntartható termékekre vonatkozó támogatások és adók tekintetében – nyilatkozta Stephanie Jaczniakowska-McGirr, a ProVeg International élelmiszeripari és kiskereskedelmi üzletágának nemzetközi vezetője.
//
Kapcsolódó cikkeink
NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény
A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény…
Tovább olvasom >Mit eszel holnap?
A Nestlé Hungária rendszeresen méri a magyar lakosság egészséges táplálkozáshoz…
Tovább olvasom >Újrahasznosított kávézaccból készített designer cipőt a Nespresso
A Nespresso és a Zèta nevű francia divat-startup újrahasznosított kávézaccból…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átadták az „Év promóciója 2024”-díjakat
Idén 16. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme
A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás…
Tovább olvasom >