A ProVeg szerint át kellene térni az alternatív fehérjék termesztésére
A ProVeg több ezer gazdálkodó véleményét mérte fel azzal, hogy részletes interjúkat készített 20 nemzetközi mezőgazdasági szervezettel, amelyek együttesen 300 000 gazdálkodót képviselnek, főként Európában és az Egyesült Államokban, az átmenet témájában.
A hagyományos mezőgazdasági termelők meggyőzése az alternatív fehérjenövényekre termesztésére való áttérés megvalósítható, de nem történhet meg azonnal – gondos irányításra és hatalmas összegeket felemésztő finanszírozásra van szükség ahhoz, hogy a gazdák eléggé biztonságban érezzék magukat ahhoz, hogy belevágjanak. Ez áll egy új ProVeg-jelentésben, amely azt vizsgálja, hogy ez a jelentős átmenet hogyan történhet meg a valóságban, és hogyan lehet pénzügyileg életképes nagy léptékben és szerte a világon. A szervezet szerint az alternatív fehérjetermelésre való átállás ugyanis hatalmas lehetőséget kínál a mezőgazdasági termelők számára egy olyan időszakban, amikor az éghajlatváltozás egyre nagyobb fenyegetést jelent a mezőgazdaságból való megélhetésre nézve. Mivel az alternatív fehérjék sokféle formában vannak, a megoldások az egyes gazdaságok és a végső fogyasztók igényeihez igazíthatók.
– Az átállás természetesen nem egyszerű vagy egy kaptafára készült folyamat, de szükség lehet rá, ha fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek kialakításán akarunk dolgozni. Az általunk készített interjúkból kiviláglik, hogy az egyik kihívás, amellyel a gazdálkodóknak szembe kell nézniük, az, hogy képesek legyenek megszerezni az alternatív fehérjék termesztéséhez szükséges erőforrásokat és ismereteket. A mezőgazdasági termelők számára azonban a legnagyobb kihívást és aggodalmat az alternatív fehérjékre való áttérés pénzügyi életképessége jelenti. Amellett, hogy magát az átmenetet finanszírozza, amely magában foglalhatja a kezdeti hozambizonytalanságokat és az új gépektől való függőséget, biztosítani kell a hosszú távú vásárlási megállapodásokat az élelmiszergyártókkal. Ezenkívül a kormányzati politikát mindenhol meg kell reformálni, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak a fenntartható termékekre vonatkozó támogatások és adók tekintetében – nyilatkozta Stephanie Jaczniakowska-McGirr, a ProVeg International élelmiszeripari és kiskereskedelmi üzletágának nemzetközi vezetője.
//
Kapcsolódó cikkeink
A magyarok többsége 50 ezer forint alatt költ karácsonyi ajándékokra, a fenntarthatóság fontos szempont, de nem elsődleges
Az ajándékozás az ünnepek elmaradhatatlan hagyománya, de mi az, ami…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >ESG – a fenntarthatósági szabványokról jogi szemmel
2023 decembere óta számos jogszabály látott napvilágot az ESG-részletszabályokról, amelyben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >