A Prologis ismertette a tavalyi teljes éves tevékenységét Kelet-Közép-Európában

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 17. 10:50

A Prologis, Inc., a világ vezető ipari ingatlan vállalata a mai napon ismertette a 2015-ös évben Kelet-Közép-Európára vonatkozó teljes éves tevékenységét.

Prologis Park Bratislava

Működési teljesítmény

A vállalat 2015-ben 1,75 millió négyzetméternyi területet adott bérbe, amely nem mutat jelentős eltérést a 2014-es rekorderedményhez képest. Ebből az új bérleti megállapodások 618 000 négyzetmétert, míg a megújított szerződések 860 000 négyzetmétert tettek ki, a rövidtávú megállapodásokkal együtt. A keresletet továbbra is az ellátórendszerek átalakítása, valamint a hagyományos és az e-kereskedelem fejlődése hajtja.

A Prologis a negyedik negyedévet rendkívül magas, 95,4 %-os kihasználtsággal zárta, amely megerősíti a piac stabilizálódását és a Prologis helyzetét Kelet-Közép-Európában. Fontos hangsúlyozni, hogy a Prologis a vállalat történetében egyedülállóan magas ügyfélmegtartási szintet ért el a régióban, amely 2015 végén 87 %-on állt.

Az év végén a vállalat aktív portfóliója 4,17 millió négyzetméter volt, amely 4 %-os emelkedést jelent a 2015-ös évben, még úgy is, hogy a cég megvált a 107 000 négyzetméter összterületű Prologis Park Bucharest A1-es helyszínétől. A fejlesztésekkel és az értéknövelő akvizíciókkal a portfólió 2015 végén elérte a 4,33 millió négyzetméter területet.

A legjelentősebb új bérleti szerződések:
• 29 000 négyzetméter a Globus számára a Prologis Park Prague-Jirny-ben;
• 31 000 négyzetméter a DHL számára a Prologis Park Prague-Jirny-ben;
• 26 500 négyzetméter egy e-kereskedelmi vállalat számára a Prologis Park Poznań II-ben;
• 25 400 négyzetméter egy német autóipari vállalat számára a Prologis Park Bratislava-ban;
• 15 900 négyzetméter egy design, gyártás, terjesztés és értékesítés utáni szolgáltatások területeken világelső vállalat számára a Prologis Park Budapest M1-ben.

Martin Polak, a Prologis kelet-közép-európai regionális vezetője elmondta, hogy “a magas ügyfélmegtartási és bérbeadottsági szintünk alátámasztja stratégiánkat, amelynek lényege, hogy elsősorban a fejlesztésre, a kiválasztott piacokra és a lehető legmagasabb szintű szolgáltatásokra koncentrálunk.”

Elindított fejlesztések

2015-ben a Prologis 10 fejlesztést indított el a régió kínálathiányos piacain. A teljes, 200 000 négyzetméteres fejlesztés 46 %-a build-to-suit (megrendelői igény szerint épített), míg 54 %-a spekulatív alapokon nyugszik. A fejlesztések többsége már létező Prologis parkokban valósult meg, a legfontosabb logisztikai piacok tőszomszédságában.

A főbb újonnan indított fejlesztések

• 30 000 négyzetméter build-to-suit létesítmény a Pepco számára a Prologis Park Rawa-ban;
• 29 000 négyzetméter build-to-suit létesítmény a Globus számára a Prologis Park Prague-Jirny-ben;
• 27 650 négyzetméter spekulatív létesítmény a Prologis Park Szczecin (DC3)-ban;
• 25 400 négyzetméter build-to-suit létesítmény egy német autóipari vállalat számára a Prologis Park Bratislava-ban;
• 19 200 négyzetméter spekulatív létesítmény a Prologis Park Bratislava (10B)-ben.

Befejezett fejlesztések

2015-ben a Prologis kilenc létesítmény, összesen 197 000 négyzetméternyi új terület, építését végezte el. Ezek közül négy épület kivitelezése az adott éven belül kezdődött és fejeződött be. A főbb befejezett fejlesztések az alábbiak:
• 46 000 négyzetméter három spekulatív létesítményben a Prologis Park Bratislava-ban;
• 31 700 négyzetméter a Mall.cz számára a Prologis Park Prague-Jirny-ben;
• 31 200 négyzetméter a Červa számára a Prologis Park Prague-Airport-ban;
• 30 000 négyzetméter spekulatív terület a Prologis Park Prague-Airport (DC1)-ben;
• 27 650 négyzetméter spekulatív létesítmény a Prologis Park Szczecin (DC3)-ban.

Felvásárlások

2015-ben a Prologis hat épületet vásárolt összesen 97 000 négyzetméter alapterülettel, valamint 14 hektár földterületet a Cseh Köztársaságban és Magyarországon. Ezek a vásárlások összhangban állnak a Prologis stratégiájával, amelynek központi eleme a globális piacokon való elővigyázatos befektetés. Az év során a Prologis értékesítette romániai portfólióját, összesen 107 000 négyzetméternyi területet.

Fenntartható fejlődés

Az elmúlt nyolc évben a Prologis a fenntartható építés területén egy jól meghatározott stratégiát követ, amelynek keretein belül minden, a Prologis által építtetett épület BREEAM akkreditáción megy keresztül. 2015-ben hat Prologis létesítmény kapott igen magas pontszámot a BREEAM akkreditációs folyamatban:

• „Kiváló” minősítést kapott a Prologis Park Prague-Airport DC1-es épülete, amely egy 29 920 négyzetméter összterületű spekulatív létesítmény;
• „Kiváló” minősítést kapott a Prologis Park Prague-Jirny DC7-es épülete, amely a Demoautoplast számára épült 12 340 négyzetméter összterületű build-to-suit létesítmény;
• „Nagyon jó” minősítést kapott a Prologis Park Prague-Airport DC2-es épülete, amely a Červa számára épült 31 190 négyzetméter összterületű build-to-suit létesítmény;
• „Jó” minősítést kapott a Prologis Park Prague- Jirny DC5-ös épülete, amely a Mall.cz számára épült 31 730 négyzetméter összterületű build-to-suit létesítmény;
• „Jó” minősítést kapott a Prologis Park Wrocław V DC5-ös épülete, amely egy 26 764 négyzetméter összterületű spekulatív létesítmény;
• „Jó” minősítést kapott a Prologis Park Budapest-Sziget DC6-os épülete, amely a DB Schenker számára épült 7 650 négyzetméter összterületű build-to-suit létesítmény.

„Várakozásaink szerint 2016-ban a kereslet stabil marad, amelynek eredményeképpen további, folyamatos fejlesztéseket hajthatunk végre az ipari ingatlanpiacon az egész régióban” – fűzte hozzá Polak. ”Reményeink szerint a beruházási szint is állandó marad, a beruházások spekulatív létesítmények formájában valósulnak meg, amelyeknek legalább 30 %-a már az építkezés megkezdése előtt bérlőre talál. Az e-kereskedelem, amely szektor jelenleg a leggyorsabban növekvő ügyfélcsoport, előre láthatóan továbbra is dinamikusan fejlődik és a kereskedelmi, illetve autóipari szektorokban várt fejlődéssel együtt a kereslet növekedésének motorjává válik az idei évben”

A térségben négy országban aktív érdekeltségekkel és összesen 4,3 millió négyzetméteres portfólióval rendelkező Prologis Kelet-Közép-Európában vezető szerepet tölt be a disztribúciós létesítmények bérbeadása területén (2015. december 31-i adatok szerint).

Kapcsolódó cikkeink