A nyerstej termelői átlagára 20 százalékkal csökkent egy év alatt
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 augusztusában az Európai Unióban 17 százalékkal, az USA-ban 18 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 153,57 forint/kilogramm volt 2023 szeptemberében. A fehérjetartalom 0,06 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos javulása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett 2023 szeptemberében a 2023. augusztusihoz képest, és 20 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, a gyümölcsös joghurt (egyaránt –3 százalék), a trappista tömbsajt (–5 százalék) fogyasztói ára mérséklődött 2023 szeptemberében az egy hónappal korábbi adatokhoz képest.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Az UHT-tej feldolgozói értékesítési ára nőtt leginkább szeptemberben
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >A takarmánykukorica termelői ára közel 40 százalékkal nőtt
Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 78,4 ezer forint/tonna…
Tovább olvasom >UHT és friss tejek árversenye: hogyan változtak a tejpiaci trendek?
Az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak a magyar tejpiacon, ahol…
Tovább olvasom >További cikkeink
Helyben, személyesen tájékozódhatnak a gazdálkodók
Ismeretterjesztő, országjáró körutat szervez október-novemberben az új agrártámogatási ciklus kapcsán…
Tovább olvasom >WHO: A tápértékjelölő címkéknek az élelmiszercsomagolás front oldalán lenne a helye
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a tápértékre vonatkozó…
Tovább olvasom >Hamarosan megérkezik Európába a Lidl Scan&Go
Hamarosan bevezetheti a Lidl a Scan&Go funkciót Európában, amely lehetővé teszi,…
Tovább olvasom >