A nyerstej termelői átlagára 20 százalékkal csökkent egy év alatt
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 augusztusában az Európai Unióban 17 százalékkal, az USA-ban 18 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

(Fotó: Pixabay)
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 153,57 forint/kilogramm volt 2023 szeptemberében. A fehérjetartalom 0,06 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos javulása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett 2023 szeptemberében a 2023. augusztusihoz képest, és 20 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, a gyümölcsös joghurt (egyaránt –3 százalék), a trappista tömbsajt (–5 százalék) fogyasztói ára mérséklődött 2023 szeptemberében az egy hónappal korábbi adatokhoz képest.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Az Amazon visszakozik: kínai megrendelések lemondásával reagál az amerikai vámemelésre
A kereskedelmi háború új fejezete az e-kereskedelemben – az Amazon…
Tovább olvasom >Nemcsak a magyarok asztalára kerül hazai torma a húsvéti ünnepek alatt
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző…
Tovább olvasom >Erősödött a gomba exportja
A KSH adatai szerint Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Linamar és Gallicoop vezeti továbbra is a Békés vármegyei TOP100 vállalati listát
Továbbra is a Linamar Hungary Zrt. és a Gallicoop Zrt.…
Tovább olvasom >