A nyerstej termelői átlagára 20 százalékkal csökkent egy év alatt
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 augusztusában az Európai Unióban 17 százalékkal, az USA-ban 18 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

(Fotó: Pixabay)
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 153,57 forint/kilogramm volt 2023 szeptemberében. A fehérjetartalom 0,06 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos javulása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett 2023 szeptemberében a 2023. augusztusihoz képest, és 20 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, a gyümölcsös joghurt (egyaránt –3 százalék), a trappista tömbsajt (–5 százalék) fogyasztói ára mérséklődött 2023 szeptemberében az egy hónappal korábbi adatokhoz képest.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Eredményesek a ragadós száj- és körömfájás kapcsán megtett intézkedések
Eredményesek a magyar járványvédelmi intézkedések a ragadós száj- és körömfájás…
Tovább olvasom >Emelkedett az import saláták ára
A KSH adatai szerint Magyarország fejessaláta-behozatala 4 százalékkal (1,05 ezer…
Tovább olvasom >Jelentősen drágult a búza
A Nemzetközi Gabonatanács februári előrevetítésében az előző szezonét 2 millió…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >