A nyerstej termelői átlagára 20 százalékkal csökkent egy év alatt
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 augusztusában az Európai Unióban 17 százalékkal, az USA-ban 18 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 153,57 forint/kilogramm volt 2023 szeptemberében. A fehérjetartalom 0,06 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos javulása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett 2023 szeptemberében a 2023. augusztusihoz képest, és 20 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, a gyümölcsös joghurt (egyaránt –3 százalék), a trappista tömbsajt (–5 százalék) fogyasztói ára mérséklődött 2023 szeptemberében az egy hónappal korábbi adatokhoz képest.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.…
Tovább olvasom >A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >A csontos csirkemell és a csirkemellfilé ára is számottevően csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2,4 százalékkal 142 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >