A német dioxinügy lecsengett

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 20. 11:13

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a KSH Piaci és Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adataiból kiderül, hogy az európai sertéspiac dioxinbotrány utáni válsága múlófélben van. Az Európai Unióban befejeződött a sertéshús magántárolási támogatása, de sem az unióban, sem Magyarországon a vágósertés termelői ára február végén nem változott. Az EU marhahúsexportja tavaly, a megelőző évhez képest 2,5-szörösére növekedett. Az uniós marhahús legnagyobb célpiaca továbbra is Oroszország volt (41 százalék), ahová több mint négyszeresére nőtt a kivitel. A második legnagyobb exportpiac Törökország (23 százalék) lett. Az élőmarha főbb célpiaca Libanon, Horvátország és Törökország volt.

Magyarországon a szarvasmarha vágása nyolc százalékkal csökkent 2010-ben az előző évihez képest. Az AKI statisztikája szerint a vágás 65 százalékát kitevő tehéné hat százalékkal, a bikáé tíz százalékkal, az üszőé pedig 11 százalékkal visszaesett.

A vágócsirke felvásárlási ára 12 százalékkal, élősúlyos termelői ára 14 százalékkal növekedett az első két hónapban. A csirkehúsok belföldi értékesítése öt százalékkal bővült február végéig. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 1,5 százalékkal, a csirkecombé négy százalékkal csökkent, ugyanakor a csirkemellé öt százalékkal nőtt.


A vágópulyka felvásárlása négy százalékkal kevesebb, élősúlyos termelői ára nyolc százalékkal magasabb volt az év első két hónapjában az egy évvel korábbinál. A pulykahúsok belföldi értékesítése 9,5 százalékkal csökkent február végéig. A pulykaalsócomb feldolgozói értékesítési ára négy százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A pulykafelsőcomb ára négy százalékkal, a pulykamellfilé ára 5 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó cikkeink