A negyedik negyedévben stagnált az euróövezeti gazdaság

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 14. 11:52

Az euróövezeti gazdasági teljesítmény stagnált a negyedik negyedévben az előző negyedévi enyhe zsugorodást követően az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint.

A tavalyi negyedik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) szezonális kiigazítással a várakozásoknak megfelelően nem változott az euróövezetben és 0,1 százalékkal nőtt az Európai Unióban az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben mindkét régióban 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az előző negyedévihez képest.

A blokk legnagyobb nemzetgazdaságai közül Németországban 0,3 százalékkal zsugorodott a GDP, elsősorban az ipari szektor gyengesége miatt, míg Franciaország GDP-je megtorpant. Ezzel szemben Spanyolország és Olaszország gazdasági növekedése 0,6 százalékra, illetve 0,2 százalékra gyorsult.

Az egy évvel korábbival összevetve a negyedik negyedévben az euróövezetben 0,1 százalékkal, az Európai Unióban 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A harmadik negyedévben mindkét régióban stagnált, nulla százalékos volt a GDP-növekedés.

A 2023-as teljes évet tekintve az euróövezeti GDP 0,5 százalékkal nőtt a 2022-es 3,4 százalékos és a 2021-es 5,9 százalékos növekedés után.

A foglalkoztatottak száma a tavalyi negyedik negyedévben mind az euróövezetben, mind az EU-ban 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 0,2 százalékos volt a növekedés mindkét régióban negyedéves bázison.
Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben 1,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatás a negyedik negyedévben, az EU-ban pedig 1,2 százalékkal. A harmadik negyedévben is 1,3 százalékos volt az euróövezeti és 1,2 százalékos az uniós foglalkoztatás éves növekedése.

A foglalkoztatottak száma 2023 egészében az előző évihez képest 1,4 százalékkal nőtt az euróövezetben és 1,3 százalékkal az Európai Unióban.

Kapcsolódó cikkeink