A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

Szerző: STA Dátum: 2024. 06. 27. 10:30

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

A Nébih szeretné bemutatni a lakosságnak, hogy mennyire sokszínűek a magyar talajok (Fotó: Pixabay)

Immár elérhetőek a talajminta vizsgálatok eredményei a Nemzeti Talajtani Adatbázisban. A laboreredmények elemzése során a talajok állapotáról és funkciójuk ellátásáról is hasznos információkat kaphatunk. A megfelelő információk birtokában pedig egyaránt lehetőség nyílik egy kis házikert megfelelő használatának kialakítására vagy akár a komplex, professzionális földművelés elérésére. A Nemzeti Talajtani Adatbázis adatait is felhasználva a Nébih szeretné bemutatni a lakosságnak, hogy mennyire sokszínűek a magyar talajok, és melyek a talajművelési, valamint tápanyag-gazdálkodási szokások, ezzel is ráirányítva a figyelmet a talajegészség megőrzésének módjaira. A hivatal többek között olyan témakörök bemutatását tervezi, mint a szervestrágyázás és a komposztálás használata, a túlzott tápanyaghasználatból eredő víz és talajszennyezések, vagy az erózió és a belvíz elleni védekezés.

A feldolgozandó témák, valamint alkalmazandó eszközök meghatározásához azonban Nemzeti Talajtani Adatbázis

https://portal.nebih.gov.hu/web/forms/shared/-/form/1130530150 linken elérhető kérdőív kitöltésével az érdeklődők számottevő segítséget nyújthatnak abban, hogy valóban a közvéleményt leginkább érintő kérdéseket, témaköröket mutassák be a Nébih szakemberei. Az érdeklődők a kérdőívet július 20-ig érik el a hivatal weboldalán.

Nébih

Kapcsolódó cikkeink