A nagyvállalatok optimistábbak

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 12. 04. 00:00

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe novemberben 87,6 százalékos volt, a TOP 100-é viszont 100,5 százalékra emelkedett.

A nagyvállalatok mind a nemzetgazdaság, mind pedig saját cégük helyzetének esetében kedvezőbb feltételekkel és fokozatos javulással számolnak, a kkv-k esetében a saját vállalkozásra vonatkozó helyzetmegítélés már jóval negatívabb, mint a gazdaság helyzetére vonatkozó várakozásaik.
2008 májusáig nemzetgazdasági szinten kismértékű javulással számol a hazai kisvállalkozások egynegyede, míg a stabilitásban 27 százalékuk bízik. A TOP-100 nagyvállalatok a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit kevésbé kritikusan értékelik. Fél éven belül javuló lehetőségekkel számol a cégek 27 százaléka, változatlannal 55 százalékuk. A pesszimista várakozások aránya megegyezik az előző havi értékkel.
Saját vállalkozásuk helyzetét is negatívan értékelik a kkv-k, az optimista vállalatok aránya 21 százalékra csökkent az előző havi 31 százalékról. Ezzel szemben a nagyvállalatok optimizmusa javult, a működési feltételek javulásában bizakodó cégek aránya majdnem 10 százalékkal bővült.
A kkv-k esetében a többség úgy véli, hogy a teljesítménybővítés elsődleges akadálya jövőre is az elégtelen belföldi kereslet lesz, ezt követi a gazdasági környezet bizonytalansága, ezt az éleződő piaci verseny, valamint a tőkehiány követi.

Kapcsolódó cikkeink