A Nagybani Piac részesedése 40 százalékos a zöldség-gyümölcs kiskereskedelemben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 21. 11:40

A Budapesti Nagybani Piac részesedése 40 százalék körüli a friss hazai zöldég-gyümölcs kiskereskedelmi forgalomból. Tavaly több mint 168 ezer termelői belépést regisztráltak, ami azt jelenti, hogy több mint 2500 termelő értékesít rendszeresen a piacon – mondta Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek abból az alkalomból, hogy 25 éve működik a Nagykőrösi úton az ország legnagyobb nagybani piaca.

gyumolcs-zoldseg

Házi Zoltán felidézte, hogy a főváros és egyben az ország legnagyobb, nagybani értékesítésre épült friss zöldség-gyümölcs piaca 1991 nyarán nyitotta meg kapuit jelenlegi helyszínén, ahová a Bosnyák térről költözött.
Elmondta: az autópályák közelsége biztosítja a piac elérhetőségét, és a népszerűségnek köszönhetően a nyitáskori 10 hektáros terület mára közel három és félszeresére, 33 hektárra nőtt.
A piac árbevétele közel 2,7 milliárd forint volt tavaly, ez közel azonos az előző évivel. A forgalmukat leginkább az adott év termésmennyisége határozza meg, amelyet viszont jelentősen befolyásol az időjárás – tette hozzá.
Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt huszonöt évben a hazai fogyasztók friss zöldséggel és gyümölccsel történő ellátása mellett az agrártermelés értékesítési biztonságának megteremtését is célul tűzték ki.
A fővárosi nagybani piac infrastruktúrája és szolgáltatásai folyamatosan fejlődtek: jelenleg mintegy 25 ezer négyzetméter alapterületen raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer négyzetméter területű banánérlelő és hűtőtároló, 120 fedett kereskedői és 1200 nyílt termelői árusítóhely biztosítja a közel 250 nagykereskedelmi vállalkozás, valamint a termelők nagybani kereskedését.
Hozzátette, hogy az elmúlt években a termelés az időjárás következtében hektikusan változott, de a nagybani piacon értékesített zöldség-gyümölcs mennyisége minimálisan módosult. 2015-ben is meghaladta a 400 000 tonnát.
A logisztikai szerepkör további erősítése mellett az árukínálat más élelmiszer-főcsoportjainak megjelenését is tervezik, például mélyhűtött és feldolgozott termékek megjelenését a piacon. Ennek érdekében új raktárcsarnok megépítésének terveit készítik elő. Vizsgálják az együttműködés lehetőségét élelmiszer-feldolgozó üzem létesítésére is – sorolta a jövőbeni elképzeléseket a vezérigazgató. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink