A migrációs hullám a budapesti vendégforgalmat is megviseli

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 02. 10:25

A migrációs helyzet és a párizsi terrortámadások miatt nem lesz olyan jó a turizmus tavalyi éve, mint ahogyan az első fél évben még várható volt, ráadásul a régiós fővárosok közül Budapest érezte meg leginkább ezek negatív hatásait – olvasható a Világgazdaság Online-on.

budapest642

Az Európában tapasztalt terrorfenyegetettséggel magyarázható, hogy novemberben Párizsban a szállodák foglaltsága 65,5, Brüsszelben 61,1 százalékra csökkent, ami 10,3, illetve 14,1 százalékos zuhanás az előző év azonos időszakához képest. Feltűnő, hogy a kelet-közép-európai fővárosok közül a drasztikusan visszaeső nemzetközi utazások Budapestet érintették leginkább – derül ki a nemzetközi Trend Riportsból (STR). Novemberre a hazai hotelek foglaltsága 62,3 százalékra esett az egy évvel korábbi 65,6 százalékról, míg Bécsben 2,2, Prágában 4,2, Pozsonyban 1,7, Varsóban 3,4 százalékkal emelkedett a szállodák foglaltsága. Arra, hogy a magyar főváros kevésbé volt népszerű, leginkább a migrációs helyzettel kapcsolatos negatív híradások lehettek hatással.

Összességében tavaly november végéig a magyar szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 7,2 százalékkal, a külföldieké pedig 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Trend Riportjából. Ázsiából nagymértékű forgalomnövekedés volt tapasztalható, például Kínából 43,1, Dél-Koreából pedig 12,9 százalékkal több éjszakát töltöttek a magyar hotelekben a vendégek január és november között. Ugyanekkor Oroszországból 28, Ukrajnából 16,3 százalékkal esett vissza a forgalom az elhúzódó orosz–ukrán válság miatt. De novemberben az előző évihez képest kevesebb éjszakát töltöttek Magyarországon az olaszok, az angolok, a szerbek, a horvátok vagy éppen a szlovének is.

Az országos átlagokat minden tekintetben Budapest húzta fel. A január–novemberi időszakban a hazai szállodákban mért összes vendégéjszaka 40,7, a belföldi vendégéjszakák 9,2, a külföldi vendégéjszakák 66,5, az összes szállodai árbevétel 48,9, a szobaárbevétel 53,5 százaléka a fővárosi hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitásnak csak 35 százaléka volt Budapesten. A főváros különben az STR-ben szereplő 31 város között a novemberi szobafoglaltságával a 23. lett, megelőzve Athént, Brüsszelt, Isztambult, Rómát, Pozsonyt, Szentpétervárt, a nettó átlag szobaárat tekintve pedig a 27. helyen zárt. A vizsgált öt kelet-közép-európai ország között tavaly január–novemberben Ausztria szállodái teljesítettek a legjobban. (Szabó Brigitta, Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink