A méhek rászokhatnak a rovarirtószer ízére
A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére – derítették ki brit kutatók.
Minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre vágynak – mutatták ki az Imperial College London kutatói a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.
A kutatók felfedezése azt jelzi, hogy az eddig véltnél jóval nagyobb a kockázata annak, hogy káros rovarirtó által szennyezett nektár kerül be a méhkolóniákba.
Tanulmányukban a szakemberek a poszméheknek kétféle cukoroldatot ajánlottak fel fogyasztásra, az egyik oldat neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóval volt keverve. Egy idő után a méhek egyre inkább a rovarirtó-ízű cukros oldatot részesítették előnyben.
A kutatók 10 méhkolóniát követtek figyelemmel tíz napon át. Minden méhrajnak hozzáférése volt saját nektárgyűjtő területéhez, ahová a kutatók kihelyezték a cukros oldatokat tartalmazó etetőket.
A tanulmány vezető szerzője, Andres Arce elmondta: a neonikotinoidokról készült számos korábbi kutatásban kizárólag rovarirtóval kevert élelemmel táplálták a méheket, ám a valóságban a méhek választhatnak. Tudni akartuk, hogy a méhek érzékelik-e a rovarirtószert, és megtanulják-e elkerülni azt azáltal, hogy nem szennyezetett élelmet is felajánlottunk nekik”.
Kezdetben a méhek elkerülték a neonikotinoiddal kevert oldatot, ám amint megízlelték, egyre jobban kezdték előnyben részesíteni az ilyen táplálékot” – idézte Richard Gillt, az Imperial College London kutatóját a The Guardain című brit napilap honlapja.
„Érdekes, hogy a neonikotinoidok a rovaroknál ugyanazokat a receptorokat veszik célba, mint amelyeket emlősök esetében a nikotin” – magyarázta a kutató.
A neonikotinoid hatóanyagú rovarirtószerek vegyileg hasonlóak a dohányban lévő nikotinhoz, amely függőséget okoz.
2013-ban az Európai Unióban részleges tilalmat rendeltek el három széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóra, mivel kimutatták, hogy káros a méhekre. A tilalmat most kiterjesztették minden termény esetében, amelyet nem üvegházban termesztenek.
Arce hangsúlyozta, további kutatásokat kell folytatni, hogy megértsék azt, miért részesítik előnyben a rovarok a rovarirtó ízét. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: méhek nélkül nincs élelmiszer
A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető, ezért kijelenthető:…
Tovább olvasom >Irtó kellemetlen helyzet
Kevés olyan szegmens van, amelyik annyira kitett az időjárásnak, mint…
Tovább olvasom >Nyolcból egy 50 év feletti amerikainál mutatkoznak az egészségtelen ételektől való függőség jelei
Egy új felmérés szerint az idősebb amerikai fogyasztók jelentős része…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >