Nyolcból egy 50 év feletti amerikainál mutatkoznak az egészségtelen ételektől való függőség jelei
Egy új felmérés szerint az idősebb amerikai fogyasztók jelentős része egészségtelen kapcsolatban áll az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel.
Az eredményekből látszik, hogy az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszerektől való esetleges függőség sokkal nagyobb arányban fordul elő a túlsúlyos, rossz mentális egészségi állapottal vagy elszigeteltségben élő idősebb felnőttek körében.
Az 50 és 80 év közöttiek mintegy 13%-a mutatta az ilyen élelmiszerektől és italoktól való függőség jeleit az elmúlt évben – derült ki az U-M Poll felméréséből.
Az arány sokkal magasabb a nők, mint a férfiak körében – különösen az 50-es és korai 60-as éveikben járó nők csoportjában. Magasabb volt ez az arány az idősebb önmagukat túlsúlyosnak, magányosnak, illetve közepes vagy rossz fizikai/mentális egészségben lévőnek valló felnőttek körében is.
A felmérést az U-M Institute for Healthcare Policy and Innovation végezte az AARP és a Michigan Medicine – az U-M egyetemi orvosi központja – támogatásával. A közvélemény-kutató csoport és a U-M pszichológusa, Ashley Gearhardt, Ph.D. 13 kérdésből álló kérdéssorral mérte, hogy az idősebb felnőttek tapasztalták-e és milyen gyakran a függőség alapvető mutatóit az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez, így édességekhez, sós snackekhez, cukros üdítőkhöz és gyorséttermekhez való viszonyukban.
Az 50 és 80 év közötti válaszadók mintegy 13%-a mutatta effajta függőség jeleit – így intenzív sóvárgást, a fogyasztás csökkentésére való képtelenséget és elvonási tüneteket – az elmúlt évben.
Az eredmények alapján Gearhardt úgy véli, hogy e standard kérdéseket érdemes lenne az orvosi rendelőkben végzett szűrővizsgálatokba integrálni. Ez segíthetne azonosítani a függőséget okozó étkezési szokásokkal küzdő idősebb felnőtteket, akiket hasznos lehet táplálkozási tanácsadásra vagy olyan programokra beutalni, amelyek segíthetnek a függőséget okozó étkezési szokások kezelésében vagy az egészségesebb élelmiszerekhez való megfizethető áron történő hozzáférésben.
Gearhardt, az U-M Pszichológiai Tanszékének docense és az IHPI tagja, társfejlesztője a felmérésben használt Yale Food Addiction Scale nevű szabványosított kérdőívnek.
Kapcsolódó cikkeink
Közel 120 új üzletet nyitott az Aldi 2024-ben az USA-ban
Az Aldi, az egyik leggyorsabban növekvő diszkont élelmiszerlánc, 2024-ben közel…
Tovább olvasom >Több tájékoztatás kell az ESG-előírásokról a magyar kkv-k számára
Bár az idei évben bevezetett ESG szabályozás egyelőre csak a…
Tovább olvasom >Az online vásárlók többségének elege van a kiszámíthatatlanul érkező csomagokból
A DODO megbízásából készített friss Ipsos-kutatás alapján minden második megrendelővel…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Baltikumban terjeszkedik az Anora Group
A prémium borokat és szeszes italokat gyártó Anora Group baltikumi…
Tovább olvasom >3,7%-kal emelkedtek az árak novemberben
Az októberi 3,2%-os év/év alapú áremelkedést követően novemberben 3,7%-kal nőttek átlagosan…
Tovább olvasom >KSH: novemberben a fogyasztói árak 3,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos havi értékeket
Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >