Nyolcból egy 50 év feletti amerikainál mutatkoznak az egészségtelen ételektől való függőség jelei
Egy új felmérés szerint az idősebb amerikai fogyasztók jelentős része egészségtelen kapcsolatban áll az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel.
Az eredményekből látszik, hogy az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszerektől való esetleges függőség sokkal nagyobb arányban fordul elő a túlsúlyos, rossz mentális egészségi állapottal vagy elszigeteltségben élő idősebb felnőttek körében.
Az 50 és 80 év közöttiek mintegy 13%-a mutatta az ilyen élelmiszerektől és italoktól való függőség jeleit az elmúlt évben – derült ki az U-M Poll felméréséből.
Az arány sokkal magasabb a nők, mint a férfiak körében – különösen az 50-es és korai 60-as éveikben járó nők csoportjában. Magasabb volt ez az arány az idősebb önmagukat túlsúlyosnak, magányosnak, illetve közepes vagy rossz fizikai/mentális egészségben lévőnek valló felnőttek körében is.
A felmérést az U-M Institute for Healthcare Policy and Innovation végezte az AARP és a Michigan Medicine – az U-M egyetemi orvosi központja – támogatásával. A közvélemény-kutató csoport és a U-M pszichológusa, Ashley Gearhardt, Ph.D. 13 kérdésből álló kérdéssorral mérte, hogy az idősebb felnőttek tapasztalták-e és milyen gyakran a függőség alapvető mutatóit az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez, így édességekhez, sós snackekhez, cukros üdítőkhöz és gyorséttermekhez való viszonyukban.
Az 50 és 80 év közötti válaszadók mintegy 13%-a mutatta effajta függőség jeleit – így intenzív sóvárgást, a fogyasztás csökkentésére való képtelenséget és elvonási tüneteket – az elmúlt évben.
Az eredmények alapján Gearhardt úgy véli, hogy e standard kérdéseket érdemes lenne az orvosi rendelőkben végzett szűrővizsgálatokba integrálni. Ez segíthetne azonosítani a függőséget okozó étkezési szokásokkal küzdő idősebb felnőtteket, akiket hasznos lehet táplálkozási tanácsadásra vagy olyan programokra beutalni, amelyek segíthetnek a függőséget okozó étkezési szokások kezelésében vagy az egészségesebb élelmiszerekhez való megfizethető áron történő hozzáférésben.
Gearhardt, az U-M Pszichológiai Tanszékének docense és az IHPI tagja, társfejlesztője a felmérésben használt Yale Food Addiction Scale nevű szabványosított kérdőívnek.
Kapcsolódó cikkeink
Zab- és lóbab-alapú italt vezet be a Nestlé az Egyesült Államokban
A Nestlé legújabb növényi alapú itala zabból és lóbabból készül…
Tovább olvasom >Új jogi szabályozás jön az Egyesült Államokban a biotermékekre vonatkozóan
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma National Organic Program-ja (NOP) januárban…
Tovább olvasom >Felmérés: Megtriplázódott a vállalatok energiaköltsége
Minimum háromszorosára nőtt a legtöbb hazai cég energiaköltsége tavaly –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Teljesen alkoholmentes és páratlan ízvilágú: itt az új Stella Artois 0.0%
Az idén 50 éves Borsodi Sörgyár új, 0,0%-os alkoholmentes termékkel…
Tovább olvasom >„Az év legnagyobb volumenű képzési programja díjat” nyerte el a Vajda-Papír
A Vajda-Papírnak ítélte oda az „Az év legnagyobb volumenű képzési programja…
Tovább olvasom >Életbe lépett a rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályozás
Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell…
Tovább olvasom >