A médiatortával együtt nőtt a nyomtatott sajtó

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 05. 15. 20:54

20 éves jubileuma alkalmával megújult a korábbi reklámtorta: A 2019-es médiatorta 245,08 milliárd forint, míg az először debütáló, a médiatortát is magába foglaló kommunikációs torta mérete 467,96 milliárd forint. A médiatorta 2019-es 9,73%-os, a GDP-nél dinamikusabb növekedését az is befolyásolta, hogy a 2019. évi médiatortában szereplő adatok az egységesített módszertan miatt már az árubartert is tartalmazzák minden médiatípusnál.

A médiatortán belül (amely a digitális csatorna, televízió, sajtó, közterület, rádió és mozi adatait tartalmazza) nem történt változás az egyes médiák sorrendjében az elmúlt 3 év során. A legnagyobb szeletet továbbra is digitális hasítja ki a tortából (41,45%). A második legnagyobb szelet a televízióé (26,55%). A harmadik helyet a sajtó foglalja el (16,83 %).

A Magyar Lapterjesztők Egyesületének összesítése alapján 2019-ben a „net-net” (ügynökségi és egyéb kedvezményekkel csökkentett) nyomtatott reklámpiac bevétele ismét növekedést mutatott, 41,237 milliárd forint volt. A sajtó összesített árbevétele, a lapterjesztésből származó 55,668 milliárd forinttal és a bevallásban szereplő online bevétellel együtt 2019-ben 106,524 milliárd forint.

A médiatortával együtt nőtt a nyomtatott sajtó -Médiatorta

– A fogyasztók a print médiában minden egyéb médiumnál jobban megbíznak, beleértve a digitális hírforrásokat és a közösségi médiaplatformokat is – nyilatkozta az adatok kapcsán Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke. – Ha a marketingszakemberek segíteni szeretnének az ügyfeleiknek a fogyasztói bizalom felépítésében, a print médiába való befektetés egy jó módja ennek. Az MRSZ és társszövetségei prognózisa szerint a 2019-es „jó” számok és a piac korábbi években tapasztalható növekedése helyett az idei évben drámainak mondható csökkenés várható. A Magyar Reklámszövetség széles körű kutatása, az MRSZ Barométer alapján az iparági szereplők átlagosan 38%-os visszaesést várnak a média- és kommunikációs piacon. //

Kapcsolódó cikkeink