A Magyarország Tortája 2024. verseny döntősei – A nap képe

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2024. 03. 07. 08:29

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg az óriási népszerűségnek örvendő „Magyarország Tortája” versenyt. versenyt. Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon – íme a dőntőre kiválasztott torták.

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület.
A nevezett torták vitrinekben voltak kiállítva, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését, a közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.
A 2024. évi verseny témaköre a „szuperélelmiszer” volt, a szervezők a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra kívánták felhívniu a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, „szuperélelmiszernek” számító hazai alapanyagok alkotják.
Az alábbi alapanyagkosarakból minimum két alapanyagot fel kellett használni:
• bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
• gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
• zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
• olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
A versenyre az ország minden területéről 31 torta nevezése érkezett.
A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.

Kapcsolódó cikkeink