A MSZÉSZ tájékoztatása a vendéglátóhelyi nyitva tartás, illetve a vendégek ott-tartózkodásának új szabályairól

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 04. 16. 10:35

Tájékoztatjuk Önöket, hogy megjelent a 175/2021. (IV. 15.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról.

A teraszon a vendégnek nem kell maszkot viselnieA módosítás szerint a 484/2020 (XI.10) Korm. rendelet alábbi módosításai a hárommillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon (várhatóan jövő hét közepén) lépnek hatályba:
• A vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán reggel 5 óra és este 9.30 óra között a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.
• A vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán
a) a vendéglátó üzlet vendéggel érintkező munkatársa köteles maszkot viselni,
b) a vendég nem köteles maszkot viselni.
• A vendéglátó üzleten belül való tartózkodás
a) az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében és
b) a vendéglátó üzlet mellékhelyiségének használata céljából
az ehhez szükséges időtartamig megengedett, azzal, hogy a vendéglátó üzleten belül a megrendelt étel, illetve ital fogyasztása tilos.
Kivételt képez a szálláshelyen található étterem, illetve bár, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki; a munkahelyi étterem, illetve büfé; a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény menzája, valamint büféje, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetve a nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki és az egészségügyi intézményben található étterem, illetve büfé.
A határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet hatálya május 23-ig meghosszabbításra került.


A 176/2021. (IV. 15.) Korm. rendelet alapján 2021. december 31. napjáig a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzletnek az üzemeltetője, bérlője vagy tulajdonosa közterület-használati hozzájárulás megfizetése nélkül ingyenesen jogosult.

Kapcsolódó cikkeink