A Magyar Pulykaszövetség szerint fogyasztást gátló tényező a magas ÁFA-kulcs
A Magyar Pulykaszövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg éves szakmai konferenciáját, ahol a mintegy 60 ezer embert foglalkoztató baromfi- és pulykaágazat legfontosabb kérdései kerültek terítékre. A rendezvényen elhangzott, hogy habár tapasztalható volt 1-2 éves visszaesés mind a pulykahús fogyasztásban, mind a termelésben Európa-szerte, mára a nyugat-európai piaccal összhangban a hazai szektor is helyreállt; továbbá a baromfihús, azon belül a pulykahús fogyasztásának alakulása az OECD/FAO előrejelzései alapján tovább nőhet. Az amerikai Hálaadás ünnepére időzített budapesti eseményen az USA magyarországi Nagykövetsége is részt vett.
A hazai pulykaszegmens továbbra is kiemelkedő eredményeket mutat európai-, illetve világszinten is: napjainkban Magyarország a világ pulykahús termelésének 2%-át állítja elő, míg a világ pulykahús exportjából mintegy 4-5%-kal részesedik. A partnerek döntően európai uniós országok, de az elmúlt években a hazai pulykatermelők szállítottak Svájcba, Oroszországba és Hongkongba is. Az egy főre jutó hazai fogyasztás – ami volt 7 kg is – most 5-5,5 kg évente. Ezzel az értékkel Magyarország a legnagyobb pulykafogyasztó nemzetek között továbbra is előkelő helyen áll.
A Magyar Pulykaszövetség harmadik szakmai konferenciáján a termékek, készítmények témája volt napirenden. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke a nemzetközi trendek bemutatása után kiemelte, „a hazai pulykahús előállítás és fogyasztás növekedésének egyik legfontosabb gátló tényezője a baromfi termékeket terhelő 27%-os ÁFA, melyet mielőbb le kell csökkenteni – a sertéshúsokhoz hasonlóan – 5%-ra.” A hazai szektor helyzetértékeléséről szóló előadásában Erdélyi István kiemelte, hogy a magyar pulykaágazat „az 1-2 éves gödör után ismét jó teljesítményt mutat, mind a termelés, mind a fogyasztás tekintetében.” Erdélyi István hozzátette, hogy a jelenlegi kielégítő teljesítményt jelentős mértékben befolyásolhatja a politikai beavatkozások esetleges gazdasági kontraszelekciója, amely mellett az ágazatot nemzetközi szinten is érinti az állatjólét, a környezetvédelem, a vállalati hatékonyság, vagy éppen az állategészségügy aktuális trendjei és kérdései.
Mindezekkel együtt „a baromfihúsok, közte a pulykahús jövője és jövőbeni fogyasztásának alakulása az OECD/FAO előrejelzések alapján emelkedni fog többek között Brazília, India, Oroszország, Kína és Dél-Afrika esetében is” – jelentette ki Soós Mihály, a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelmi Intézetének adjunktusa. A kutató szerint a pulykahús, amely a második leggyakrabban fogyasztott baromfihús, népszerűsége nem véletlen: jó az ár-érték aránya, egészséges, ezáltal illeszkedik a tudatos táplálkozáshoz, jó márványozottsággal rendelkezik, mindemellett könnyen beszerezhető és könnyen elkészíthető, illik a magyar konyhához, valamint „kiadósabb”, mint más baromfihúsok.
Csíki Sándor gasztroblogger, foodstylist, a Food and Wine blog szerzője a pulykahús gasztronómiában betöltött szerepéről elmondta, hogy a pulykahús presztízse további erősítésre vár, és számos érdekesség jellemzi: míg a fogyasztási adatokat és a kedveltséget tekintve általában népszerű húsnak számít – amelyet az étkezési tradíciók erősítenek –, addig a fogyasztását a mai napig a szélsőséges
szezonalitás határozza meg. Az is elmondható, hogy olyan alapanyagról van szó, amely hagyományos étrendünkben sikeres helyettesítője lehet számos húsfélének. A szakember szerint a jövőben intenzív marketinggel a téli pulyka szezon meghosszabbítható, és takarmányozással, a tartáskörülmények végig gondolásával olyan termék is előállíthatóvá válhat, amely már a fine-dining éttermek kényes ízlését is kielégíti, ezzel pedig a pulyka is egy új, eddig el nem ért szintre érhet.
A konferencián a fentiek mellett szó esett az állatjóléti támogatások igénylésében bekövetkezett változásokról is.
Kapcsolódó cikkeink
Újra terítékre került az alapvető élelmiszerek áfájának megszüntetése, mint javaslat
Az alapvető élelmiszerek áfájának nulla százalékra csökkentését sürgeti az MSZP.…
Tovább olvasom >NAV: online számlaadatokon bukott meg egy élelmiszerboltot működtető egyéni vállalkozó
Online számlaadatokon bukott meg egy élelmiszerboltot működtető egyéni vállalkozó, aki…
Tovább olvasom >Felmerült az élelmiszerek áfájának eltörlése vagy csökkentése, mint megoldási javaslat
Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerint nulla százalékra kellene csökkenteni…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szezámallergia: nem működik az új szabályozás
A szezámmagot felvették az allergének hivatalos listájára az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >Tojástermelők szövetsége: nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem
Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a…
Tovább olvasom >Út a nulla hulladék felé: március 30-a a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési…
Tovább olvasom >