A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar az egészséges GMO-mentes növényekre épül
A mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a táplálkozástudomány kéz a kézben járnak, minden szegmens fejlesztései, kihívásai, elvárásai hatással vannak egymásra – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Semmelweis Egyetemen megrendezett III. Táplálkozástudományi Szimpóziumon, Budapesten, szombaton, melynek központi témája a szárazhüvelyesek voltak.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/05/string-bean-3861864_640-300x204.jpg)
(Fotó: Pixabay)
A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a hüvelyes zöldségek ősidők óta hagyományosan részei az emberiség táplálkozásának, gazdag a vas, magnézium, cink és B-vitamin tartalmuk, továbbá számos egészségügyi előnnyel is járnak, csökkentik a különböző betegségek kialakulásának kockázatát, köztük az elhízást, a cukorbetegséget és a szív-és érrendszeri problémákat. Emellett a hüvelyesek fontos növényi fehérjeforrások is, fehérjetartalmuk a gabonafélékben mérhető érték nagyjából kétszerese. Ennek ellenére a hazai termőterületek aránya csökken, pedig ezen növények nitrogénmegkötő képességük révén a talajra is kedvező hatást gyakorolnak. Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy bár a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége heti rendszerességgel ajánlja fogyasztásukat, a KSH 2020-as adatai szerint hazánkban az átlagos éves fogyasztás még mindig alacsony, fejenként 1,5-2 kg hüvelyest fogyasztunk évente. Fontosságára, élettani hatására és élelmiszeripari jelentőségére fel kell hívni a figyelmet, amely együttes feladatunk- tette hozzá.
A helyettes államtitkár rávilágított arra, hogy az általános tapasztalat szerint az élelmiszeripari termékinnovációk legjellemzőbb iránya a növényi termékek fejlesztése
A növényi alapú táplálkozás térnyerésével egyre több olyan hüvelyes termék kerül a piacra, amelyek alternatívát nyújtanak a hagyományos, állati eredetű élelmiszerekhez képest. A magas fehérjetartalom miatt potenciális alternatívát jelenthetnek a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára. Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, hogy a fogyasztói igények változásával párhuzamosan egyre több hüvelyes alapú termék jelenik meg a boltok polcain is, például snackek, száraztészták vagy pástétomok formájában. Fontos azonban a fogyasztók egyértelmű tájékoztatása az ilyen termékekkel kapcsolatban, hogy ne legyenek megtévesztve az összetevők vagy a tápanyagok tekintetében. Elmondható, hogy az európai fogyasztók körében egyre nagyobb kereslet mutatkozik a GMO-mentes, jó minőségű, változatos növényi fehérjék iránt, ami további lendületet adhat a hüvelyesek termesztésének és feldolgozásának.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >A váratlanul alacsony júniusi infláció meglepte az elemzőket
A héten megjelent magyar inflációs adat kellemes meglepetést okozott: a…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban
Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >