A lengyel uniós elnökség alatt is magyar borokat szolgálnak fel

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 05. 13:22

Ahogyan a most tartó magyar elnökség ideje alatt, a 2011. második félévi lengyel soros európai uniós elnökségi rendezvényeken is magyar borokat szolgálnak fel – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A borlista összeállításához az Agrármarketing Centrum (AMC) válogatást rendez, amelyre minden hazai termelő jelentkezhet, aki export-tételengedélyes borral rendelkezik, vagy vállalja a szükséges irat beszerzését.

A válogatásra április végén kerül sor, a borokat lengyel szakértőkből álló bizottság választja ki – áll a tárca közleményében. A VM szerint ezzel a magyar bordiplomáciai sikerrel a hazai borok pozíciói jelentősen javulhatnak Lengyelországban.

Termelőnként maximum 3 borral lehet nevezni. A borásznak vállalnia kell, hogy az ajánlott borból legalább 1000 palackkal rendelkezik. A bormintákat az MgSzH Borászati Igazgatóságán kell leadni április 22-éig. A pályázat részletei és a jelentkezési lap a AMC honlapján érhetőek el.

A magyar uniós elnökség ideje alatt az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra csak olyan borokat szolgálnak fel, amelyek részt vettek már egy magyarországi vagy nemzetközi szintű borversenyen, és ott legalább érmes helyezést értek el. A csúcsminőségű borok és pezsgők közé csak az „Év bortermelője/borásza” és „Év Pincészete” cím tulajdonosai nevezhettek – közli az  agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink