A KÖZSZÖV első 25 éve
Megalapításának 25. évfordulóját ünnepli idén a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV). A jubileuma méltó megünneplésére kétnapos, szakmailag rendkívül gazdag konferenciát szerveztek a METRO Gasztroakadémián. A rendezvényen sor került a jubileum alkalmából alapított közétkeztetésért nívódíjak és közétkeztetésért érdemérmek átadására is
A cikk a Trade magazin 2025/6-7. lapszámában olvasható.
A konferencia programja mindkét napon a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola Musicantus Leánykarának műsorával kezdődött.
A hivatalos rendezvényt Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke és házigazdaként Bősze Ákos, a METRO HoReCa üzletágfejlesztési vezetője nyitotta meg.

A rendezvény szervezője és motorja Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke volt

Dr. Felkai Beáta Olga
helyettes államtitkár
Agrárminisztérium
Köszöntőjében dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára méltatta az esemény szervezettségét és programválasztékát. Zoltai Anna elmondta, hogy a közétkeztetésben nem jellemző a kiváló és példaértékű teljesítmények nyilvános elismerése, ezért a KÖZSZÖV elnöksége a jubileum alkalmából díjakat alapított.

Vomberg Frigyes
séf, tanácsadó

Hamvas Zoltán
elnök
Bocuse d’Or Akadémia
Felkai Beáta Olga és Zoltai Anna elsőként a szakma elismert pártfogóinak adott át díjakat: Jubileumi Nívódíj 2025. a Közétkeztetés támogatásáért elismerést kapott Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke, valamint Vomberg Frigyes séf, tanácsadó és Bősze Ákos. Mindhárman nagyon sok szakmai támogatást és segítséget adtak a KÖZSZÖV-nek, a KÖSZ-versenyek sikeres és színvonalas megrendezéséhez.
Ezután Hermann Zsuzsanna, Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője adta át a lap által alapított Kiválóság Díj – Elismerésül a Közétkeztetés Médiakommunikációs Támogatásáért emlékplaketteket Bősze Ákosnak, Zoltai Annának és Szöllősi Réka élelmiszer-politikai elemző, fenntarthatósági tanácsadónak.
Tegnap és ma

Dr. Pleva György
vezető
Élelmiszer- és
Takarmánybiztonsági
Igazgatóság
Nébih
Dr. Pleva György, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője első előadásában kiemelte, hogy a közétkeztetés kulcsszerepet tölt be az élelmiszerlánc végpontjain, napi szinten több millió ember étkezését biztosítva. Az állami, önkormányzati és piaci szereplők együttműködésén alapuló rendszer nemcsak táplálkozási feladatot lát el, hanem közvetlen hatással van a fogyasztók egészségére és életminőségére is.
A közétkeztetési problémák – gyenge alapanyag, elavult technológia, alacsony fogyasztási kedv – nemcsak minőségi, hanem szemléletformálási kérdések is. A Nébih programjai a minőségbiztosítás és érzékszervi ellenőrzés terén kínálnak megoldásokat.

Páger Zsolt
alelnök
KÖZSZÖV
Ezt követően dr. Pleva György és Zoltai Anna átadták a Jubileumi Nívódíj 2025. a Fenntartható közétkeztetésért elismeréseket: díjazták Szöllősi Rékát, aki fenntarthatósági kérdésekben adott sok segítséget a KÖZSZÖV-nek, Csernák Rozáliát, a Dabasi intézményfenntartó vezetőjét, akinek vezetésével elsőként vezették be a svédasztalos iskolai étkeztetést, valamint Páger Zsoltot, a KÖZSZÖV alelnökét, aki sokat dolgozott azon, hogy a svédasztalos étkeztetés kivitelezése, tapasztalatok megosztása és népszerűsítése a KÖZSZÖV tagsága előtt ismertté váljon.
A Maradék nélkül program a Nébih környezetvédelmi szemléletformáló kezdeményezése – mondta el második előadásában a Nébihet képviselő dr. Pleva György –, mely 2016 óta működik az EU LIFE támogatásával. A cél: a háztartási élelmiszer-pazarlás csökkentése és a fogyasztói magatartás formálása. A program nemcsak edukál, hanem adatokat is szolgáltat: Magyarországon 2023-ban 594 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezett a háztartásokban, ez fejenként 62 kg (összesen 380 milliárd forintnyi) veszteség évente.
A program összetett: kutatás, oktatás, kreatív pályázatok, tematikus kampányok (például a Fenntarthatósági Témahét), valamint a lejárati útmutató frissítése is mind hozzájárul a hatásához.

Dr. Báti Anikó
néprajzkutató
HUN-REN Néprajztudományi
Intézet
Dr. Báti Anikó, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének néprajzkutatója a közétkeztetés történetéről tartott szórakoztató, mégis informatív előadást sok fotó és érdekesség felidézésével. A szakember szerint a néprajztudományban felhalmozódott tudás jól felhasználható a szakma fenntarthatósági erőfeszítésének támogatásához.
Jövőt formáló táplálkozás

Szöllősi Réka
élelmiszerpolitikai
elemző, fenntarthatósági
tanácsadó
Szöllősi Réka Közétkeztetés és fenntarthatóság – nagy szavak, vagy maga a valóság? című előadásában adott nemzetközi kitekintést a közétkeztetés nemzetközi világára. Rávilágított, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos diskurzust számos olyan tévhit torzítja, mint például, hogy a fenntarthatóság kizárólag a karbonlábnyom csökkentésével egyenlő, vagy hogy a helyi termékek automatikusan környezetkímélőbbek. Az előadás során bemutatott trendek – mint a regeneratív szemlélet, az egészség és a közösségépítés – azt mutatják, hogy a fenntarthatóság nem egy elmélet, hanem a vendéglátás hosszú távú túlélésének záloga.

Dr. Némedi Erzsébet
igazgató
Expedit Nodum
Tudjuk vajon, hogy mindannyian közétkeztetők vagyunk? Mit jelent a bennünk lévő közösséget etetni?! – tette fel a kérdést dr. Némedi Erzsébet előadásának már a címében is. Az élelmiszeripari mérnök, biotechnológus gondolatébresztő prezentációja arra világított rá, mennyire nem vagyunk egyedül saját testünkben: mikroorganizmusok milliárdjai dolgoznak bennünk – velünk vagy ellenünk, attól függően, hogyan bánunk velük. A tudományos adatokkal, színes grafikonokkal és emberközeli példákkal illusztrált előadás nyilvánvalóvá tette, hogy nemcsak az egészségünk, de az önmagunkhoz és a környezetünkhöz való viszonyunk is múlik azon, hogyan értelmezzük ezt a belső „közétkeztetést”.
A Kerekasztal-beszélgetés a Közétkeztetési Szakácsversenyről programban egy, Zoltai Anna moderálásával zajló kedélyes beszélgetés során meséltek erőfeszítéseikről és tapasztalataikról a résztvevők: Bernáth József séf, zsűritag, Berényi Máté, a Hungast csoport trénerséfje, többszörös versenyző és győztes, Egri Zsolt, a Prizma gasztronómiai és ellenőrzési vezetője, versenyző, Hartmann Gabriella (MDOSZ), dietetikus élelmezésvezető, zsűritag, Horváthné Wind Bernadett érzékszervi bíráló zsűritag, Miháldy Kinga dietetikus (NNGYK), zsűritag, Némedi József, a verseny ötletgazdája és szakmai vezetője, a KÖZSZÖV alelnöke, Patus Mónika (BVOP alezredes), versenyző, Végh Tamás, a Hungast csoport gasztronómiai igazgatója, KÖZSZÖV elnökség tag, versenyszervező és Vomberg Frigyes zsűritag.
A beszélgetéshez kapcsolva Némedi József és Zoltai Anna átadta a Közétkeztetésért érdemérmeket Ambrus Krisztián, Bernáth József, Harmann Gabriella, Miháldy Kinga, Nagy Balázs, Nagy Krisztián részére.

Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője adta át a lap által alapított Kiválóság Díj – Elismerésül a Közétkeztetés Médiakommunikációs Támogatásáért emlékplaketteket Bősze Ákosnak, a METRO HoReCa üzletágfejlesztési vezetőjének
A KÖZSZÖV irányt mutat

Dr. Szabó Enikő
országos
tisztifőorvos- helyettes
A második nap nyitó köszöntőjét dr. Szabó Enikő, az országos tisztifőorvos helyettese tartotta. Köszöntőjében elmondta, hogy milyen fontos szerepe van a népegészségügyi mutatók alakulásában a közétkeztetésnek, utalt arra, hogy sok munkával és a KÖZSZÖV közreműködésével sikerült a táplálkozás-egészségügyi előírásokat tartalmazó rendeletet módosítani, amely február 9-én lépett életbe. Elismerte, hogy a KÖZSZÖV elmúlt 25 éves működése is hozzájárult a hazai közétkeztetés színvonalának javításához.

Dobos Zsófia
alelnök
KÖZSZÖV
Dobos Zsófia, a KÖZSZÖV táplálkozás-egészségügyért és dietetikáért felelős alelnöke is köszöntötte a hallgatóságot, és arról beszélt, hogy a hétköznapi életben szakmai támogatást ad a KÖZSZÖV a tagjainak. Megemlítette, hogy napjaink nagy kihívása a húsfogyasztás csökkentése, az egyre szélesebb rétegeket érintő diétásétel-ellátás, és meg kell küzdeni a fogyasztói igények kiszámíthatatlanságával, a pazarlás csökkentésével.
Zoltai Anna és dr. Szabó Enikő Közétkeztetésért Nívódíjakat adott át Zentai Andreának az NNGYK főosztályvezetőjének, Rózsás Anikónak, a KÖZSZÖV előző elnökének, Vígné Sági Katalin élelmezésvezető dietetikusnak, Némedi Józsefnek, a KÖSZ szakácsverseny ötletgazdájának és szakmai vezetőjének, valamint Végh Tamásnak, a KÖSZ-verseny szervezőjének.

Zentai Andrea
főosztályvezető
NNGYK
Zentai Andrea, az NNGYK főosztályvezetője az NNGYK közétkeztetés-támogató tevékenységét mutatta be. Kitért a február 9-én életbe lépett, a közétkeztetés mindennapjait meghatározó 37/2014. (IV.31.) EMMI rendelet módosítására, az NNGYK (illetve OGYÉI) legfontosabb felvilágosító és szemléletformáló programjaira, a közétkeztetési élelmezésvezetők munkacsoportjának működtetésére, és arra, hogy jó partnerkapcsolatban dolgoznak a KÖZSZÖV-vel.

Tóth Dávid
osztályvezető
Nébih
Tóth Dávid, a Nébih osztályvezetője A közétkeztetés múltja, jelene, jövője az élelmiszer-biztonság és -minőség szempontjából címmel tartott előadást. Elmondta, hogy kezdetben a tömeges étkeztetés kialakulásával párhuzamosan megszaporodtak a közétkeztetési ételmérgezések, aminek következtében fejlődött a szabályozás és felügyelet. Grafikonon mutatta be 2008-tól az ételmérgezések számának alakulását, ami 2017-től – a 2015-ben bevezetett minőségvezérelt közétkeztetési program mérhető eredménye – az utóbbi években jelentősen csökkent. Ismertette a Nébih szerepvállalását a közétkeztetés élelmiszer-biztonságának és -minőségének napjainkra kialakult helyzetében, kiemelve a GHP-t, az érzékszervi vizsgálatokat.
Valódi szinergiák

Szűcs Zsuzsanna
elnök
MDOSZ
Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke arról beszélt, hogy fontos szerepet töltenek be a dietetikusok a közétkeztetésben, a dietetikus az élelmezésvezető partnere. A dietetikusképzés 103 éves hazánkban; napjainkra e szakemberek a gyakorlati tudomány művelőivé változtak. A betegélelmezés, a közétkeztetés, a táplálkozási tanácsadás, a gyógyítás, megelőzés kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás támogatásával vannak jelen a gyógyításban és az egészséges életvitel kialakításában.

Dr. Kovács Pál
elnökségi tag
KÖZSZÖV
Dr. Kovács Pál közgazdász, a KÖZSZÖV gazdasági ügyekért felelős elnökségi tagja A közétkeztetés és a gazdaságpolitika című előadása bemutatta a közétkeztetés működési modelljét, a gyermekétkeztetés finanszírozásának összetettségét, az állami normatívák folyamatos növekedését, a költség- és eredményhatásokat. Többek között kritikát fogalmazott meg az ágazati megközelítés és stratégiai gondolkodás, a szektorális analizálás, a támogatások és finanszírozások terén.
Páger Zsolt, a KÖZSZÖV alelnöke a jövő gyermekétkeztetéséről beszélt. Érdekességként bemutatta, hogy 2030-ban a ChatGPT szerint robotkarok, okosasztalok, digitális menük és olyan arcfelismerő rendszer lesz a közétkeztetésben, amely az egészségi állapothoz személyre szabottan ajánlja az ételt a gyermek korához, egészségi állapotához vagy preferenciáihoz igazodva.
Dr. habil Forgács Attila egyetemi tanár, klinikai szakpszichológus Miért ízlik a menza és miért nem? című előadása az evés lélektanáról szólt. Saját és mások kutatási eredményeivel prezentálta a reklámok és fogyasztási szokások, kedveltségek összefüggéseit, az otthoni, anyai, nagyanyai ízek egész életre meghatározó szerepét.

A csütörtöki kerekasztal-beszélgetés részvevői: Antal Emese moderátor, Dávid-Dobos Zsófia, Zoltai Anna, Smidné Vereb Julianna, Rózsás Anikó, Stigrád András és Ambrus György
A KÖZSZÖV-ről szóló, jubileumi kerekasztal-beszélgetés moderátora Antal Emese dietetikus, szociológus volt. Megszólaltak: Ambrus György jelenlegi elnökségi tag, Dávid-Dobos Zsófia és Páger Zsolt, a KÖZSZÖV alelnökei, Smidné Vereb Julianna, előző elnökségi tag, Stigrád András, aki a kezdetektől volt elnökségi tag, Rózsás Anikó, az előző elnök és Zoltai Anna, a KÖZSZÖV jelenlegi elnöke. Az alapító elnök Balázsné Otlecz Edit és az őt követő Szűcs Ferencné elnök betegségük okán nem tudtak megjelenni, de meleghangú levélben üdvözölték a konferenciát, ismertetve a kezdeti lépéseket és fejlődést. A jó hangulatú beszélgetés lényeges eleme volt, hogy bár sok módszerváltozás történt, az összefogás iránti igény és az elkötelezett szakmai érdekképviselet nem változott.
Az alapító elnök, Blázsné Otlecz Edit és Szűcs Ferencné második elnök kapták a rendezvény két utolsóként átadott közétkeztetésért nívódíját.
Kapcsolódó cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >Promóció 2025: egyszerűség, adat, élmény
A Promóciók napjának nyitóelőadását Barna Tamás, a Republic Group tulajdonos-ügyvezetője…
Tovább olvasom >A kereskedelem tartotta magát a munkáltatói vonzerő terén – A bizonytalan gazdasági helyzet ártott az FMCG megítélésének
A kihívásokkal teli időszakból a Coca-Cola és a MediaMarkt jött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fontos megmutatni a vallásturisztikai helyszíneket, ezért indult el a Peregrinus platform
Magyarország kormánya fontosnak tartja megmutatni Székelyföld vallásturisztikai helyszíneit, és anyagi…
Tovább olvasom >Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Erdélybe
Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói…
Tovább olvasom >Nők étterme
Különleges kampánnyal hívja fel a figyelmet a női vállalkozók szerepére…
Tovább olvasom >