A koronavírus miatt több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk
Több gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor kevesebb készételt fogyasztanak az emberek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette – derült ki az Antwerpeni Egyetem 11 ország – Ausztrália, Belgium, Chile, Uganda, Hollandia, Franciaország, Ausztria, Görögország, Kanada, Brazília és Írország – csaknem 11 ezer fogyasztójának megkérdezésével készült tanulmányából, melyet az MTI szerdán ismertetett). Charlotte De Backer, a tanulmány egyik készítője szerint az otthonmaradásra kényszerült emberek nem csak hogy egészségesebben táplálkoznak, de előszeretettel próbálnak ki új recepteket, és kevesebb élelmiszert pazarolnak – olvasható az indexen.
A felmérés más pozitív trendeket is kimutatott:
a vizsgált országok csaknem felében kevesebb sós és édes rágcsálnivalót vásárolnak (mondjuk az összeladási mutatók nem változtak), és bár a stresszesebb időszakban érthető lenne, ha megugrana a sós, édes és zsíros termékek fogyasztása, a mostani világjárvány idején sok országban házi készítésű finomságokkal csillapítják a nassolás iránti vágyat.
A hús-, hal- és alkoholfogyasztási szokások nem változtak a járvány idején. Elsősorban a legutolsó trend a meglepő, mivel zárva tartanak a szórakozóhelyek, radikálisan csökkent a baráti összejövetelek és házibulik száma is.
Az online felmérést, amelyet április 17. és május 7. között lehetett önkéntesen kitölteni, az Antwerpeni Egyetem nagyjából 25 országra akarja kiterjeszteni. Azonban De Backer szerint az előzetes eredmények olyan egyértelmű trendeket mutatnak, melyeken valószínűleg a júniusra várható kibővített eredmények sem fognak változtatni.
A szakember szerint a megváltozott táplálkozási szokások egy része valószínűleg rögzülni fog, mivel a járványügyi korlátozások sok országban meghaladják az egy-egy új szokás beépüléséhez szükséges hathetes időintervallumot.
A tanulmány nem számol az életmódba mostanában begyűrűző globális gazdasági válsággal, melynek hatására az év végéig megduplázódhat a szegénységi küszöb alá csúszó emberek száma, és számos olyan régióban is felütheti a fejét a nélkülözés, ahol eddig ez nem volt probléma. Márpedig az éhezésnél nincs egészségtelenebb táplálkozás. (index, TÓG)
Kapcsolódó cikkeink
Tiltólistára tenné a felvágottakat, alkoholt, cukros italokat a belga egészségügyi tanács új étrendi ajánlásában
A belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács új, 17 pontos étrendi ajánlást…
Tovább olvasom >A friss zöldség-gyümölcshöz való hozzáférés megkönnyítéséért kampányol az Innocent Drinks
A neves gyümölcslé-márka, az Innocent Drinks jótékonysági partnereivel és az…
Tovább olvasom >Az egészséges táplálkozást népszerűsíti a Mercadona
Az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége jegyében a spanyol Mercadona 2024-ben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >