A kormány szerint az előzetesnek megfelelő, az EU lassulását is tükröző a GDP adat

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 10. 15:39

KSH végleges becslése alapján 2012 harmadik negyedévében Magyarországon a bruttó hazai össztermék értéke az előzetes becsléssel összhangban 1,5 százalékos csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához képest, az előző negyedévhez viszonyítva 0,2%-os volt a mérséklődés. Az év első három negyedévét összesítve a gazdaság teljesítménye 1,3%-kal mérséklődött 2011 azonos időszakához képest. Egész Európa gazdasága nehéz kihívásokkal néz szembe, erről árulkodnak a nemzetközi adatok is, melyek szerint az EU GDP-je 0,4%-os visszaesést szenvedett el. Közlemény.

A magyar gazdaság továbbra sem tudott elszakadni az alapvetően nemzetközi trendek által jelzett növekedési pályától, amiben jelentősen közrejátszott a rossz időjárásnak betudható gyenge mezőgazdasági teljesítmény is.

Termelési oldalról vizsgálva látható, hogy a visszaesés legnagyobb részben a mezőgazdaságnak tulajdonítható, ahol igen jelentős, 21,4%-os zuhanás volt megfigyelhető. A kiugróan magas érték részben az aszálykároknak, részben az előző év magas bázisának tudható be. A mezőgazdaság teljesítménye így 1,1 százalékponttal rontotta a teljes gazdaságra vonatkozó értéket. Az ipari teljesítmény 0,2%-kal maradt el az előző év azonos időszakától, a szektoron belül azonban a járműgyártás a közelmúltban megvalósult beruházásoknak köszönhetően tovább bővült. A korábbi negyedévektől eltérően az építőipar végre ismételten növekedést könyvelhetett el.
Ebben a szegmensben 2,3%-os volt a növekedés, ami elsősorban útépítéseknek, vasúti fővonalak felújítási munkálatainak köszönhető, ez összességében 0,1 százalékpontos emelkedést eredményezett a végső GDP-adatban. A szolgáltatási szektorban a hozzáadott érték 0,7%-kal mérséklődött, ami -0,3 százalékpontos GDP-hez való hozzájárulásnak felel meg. Ezen belül a pénzügyi, biztosítási tevékenység szenvedte el a legnagyobb, 3,9%-os veszteséget, míg a legnagyobb nyertes az információ, kommunikáció ágazat volt, ahol a hozzáadott érték 3,7%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
Felhasználási oldalról vizsgálva az látható, hogy a háztartások fogyasztási kiadásai 3,9%-kal mérséklődtek, miközben a közösségi fogyasztás 1,4%-kal emelkedett. Az előző negyedévhez viszonyítva kisebb volt a bruttó állóeszköz-felhalmozás csökkenése, azonban több nemzetgazdasági ágazatban is (mint például járműgyártás, gép-, gépi berendezés gyártás) nagy mértékben emelkedtek a beruházások. A növekedéshez való legjelentősebb hozzájárulást továbbra is a nettó export képviselte. Az export 1,9%-os bővülést, míg az import 0,7%-os csökkenést mutatott.
Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az EU nem teljesít jól, jóval a világgazdaság teljesítménye alatt marad a Gazdasági Közösség produktuma. Ez egyrészt az elhúzódó adósságválságnak, másrészt a magas adósságállományoknak köszönhető. Hazánk az adósság leépítésével és a deficit csökkentésével egy fenntartható pályára lépett, aminek rövid távon vannak növekedési áldozatai, de már középtávon látszódni fognak ezen szükséges lépések növekedésre gyakorolt kedvező hatásai.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Kapcsolódó cikkeink