A kormány elfogadta a GMO-jelentést

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 24. 17:45

A Kormány elfogadta a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos stratégia végrehajtásáról készült 2009-es és 2010-es országgyűlési jelentést – tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálom.

A jelentés legfontosabb üzenete, hogy nemzetstratégiai érdek Magyarország GMO-mentes állapotának fenntartása. Így génmódosított szervezettel (GMO) szennyezett vetőmagot vagy szaporítóanyagot Magyarország területén tilos termeszteni. A kormány a vetőmagok GMO szennyezettségére vonatkozóan továbbra is a zéró toleranciát érvényesíti.
Az Európai Bizottság 2009-ben ismét meg akarta szüntetni a MON810 génmódosított kukorica magyarországi termesztési tilalmát. Az államfő, a kormányfő, az európai parlamenti és a magyar országgyűlési képviselők, az érintett tárcák, a külképviseletek és szakmai, valamint a civil szervezetek által a moratórium fenntartása érdekében kifejtett erőteljes lobbi-tevékenység eredményeként sikerült meggyőzni az uniós tagállamok többségét, hogy továbbra is támogassák a GM-kukorica magyarországi termesztési tilalmát.
Az „Amflora” génmódosított burgonya termesztésére is moratóriumot hirdetett Magyarország. A múlt év áprilisában a Magyar Köztársaság keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságára az Amflora termesztését engedélyező európai bizottsági határozatok megsemmisítéséért. A perben Magyarország mellett lépett fel Ausztria, Luxembourg, Franciaország és Lengyelország is, a per jelenleg folyik.
A tájékoztatás emlékeztet: Magyarország adottságai Európában szinte egyedülállóak a mezőgazdasági termelés számára, mert tiszta környezetben, jó minőségű, biztonságos élelmiszer állítható elő. Piaci versenyelőnyt jelent a génmanipulációtól mentes vetőmagtermesztés, hazánk a világon az ötödik, kontinensünkön pedig a harmadik legnagyobb vetőmag-exportőr.
A Kormány olyan viszonyokat szeretne, hogy az emberek elsősorban a jó minőségű magyar élelmiszert választhassák, ne pedig a bizonytalan eredetű külföldit. Az a cél, hogy minél többen fogyaszthassák a helyben termelt, egészséges, GMO-mentes magyar élelmiszert. Többek között ennek köszönhető, hogy az új alaptörvénybe is bekerült a genetikailag módosított szervezetektől mentes mezőgazdaság támogatása – közli a kormány.hu.

Kapcsolódó cikkeink