A Konica Minolta nagy tervei Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 08. 10:55

A japán Konica Minolta óriáscég kelet- és közép-európai logisztikai rendszerét átalakítva Magyarországot választotta regionális logisztikai központjának helyéül. Ugyancsak óriási eredményként könyvelhetjük el azt a jelentést is, hogy a nagyvállalat tevékenységét a régióban 3 regionális központból fogja irányítani, közöttük egyik – Csehország és Lengyelország mellett – Magyarországon fog működni. A hazai központ 6 ország piacán 60 millió embert, a tervek szerint évi 20 Mrd dolláros forgalom lebonyolításával.

Magyarországon alakítja ki a kelet- és közép-európai piacokat kiszolgáló logisztikai központját a Konica Minolta. A nyomtatástechnológiai megoldásokat gyártó és forgalmazó japán nagyvállalat a forgalom növekedésével és a piac bővülésével indokolja a logisztikai átszervezést, amelynek egyik nagy nyertese Magyarország lesz.

15 kelet- és közép-európai országot hivatott kiszolgálni az új logisztikai bázis, amelyet a főváros közelében fekvő Pátyon alakít ki a Konica Minolta. Az egész régiót kiszolgáló disztribúciós bázis nemcsak az új termékek, hanem az üzemeltetésükhöz szükséges kellék- és szervizanyagok raktározásával és elosztásával is foglalkozik. Az új központ a jövő év augusztusára éri el teljes kapacitását, amely napi öt kamion áru befogadását és kezelését, illetve naponta mintegy nyolcszázötven küldemény útnak indítását jelenti.

„Az elmúlt néhány esztendőben elért eredmények és a további dinamikus növekedésünk fenntartásához ésszerű logisztikai folyamatokra és megfelelő készletgazdálkodásra is szükség van” – nyilatkozta Ken Osuga, a Konica Minolta Európa elnöke. „Az új regionális központtal tovább növeljük a termékeink versenyképességét, a szállítási és logisztikai költségek optimalizálása pedig a végfelhasználói árakban is érezhető lesz.”

Az új logisztikai központ hatalmas kiterjedésű régiót szolgál ki. Magyarország mellett ez a bázis felel Ausztria, Szlovákia, Csehország, Románia, Ukrajna, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Görögország, Bosznia-Hercegovina, Albánia és Macedónia piacának ellátásáért is.
A Konica Minolta kelet-európai terjeszkedésének meghatározó és hosszú távú stratégiai partnerének választotta. A beruházásnak köszönhetően mintegy harminc új munkahely is létrejön és közvetve további kétszáz-kétszázhúsz ember jut munkalehetőséghez hazánkban.

Az 5000 m2 alapterületű logisztikai bázis ugyanakkor a későbbiekben más, a nyomtatóipari nagyvállalat ellátási láncába illeszkedő szerepeket is kap. A raktározás és árukezelés mellett a regionális központ az új irodai gépek plug&play előkészítésével és honosításával, a használt berendezések minőségellenőrzésével és újraértékesítésével, valamint hulladékkezeléssel és újrahasznosítással is foglalkozik a tervek szerint. Az értéknövelő szolgáltatásokat a japán nagyvállalat további beruházások keretében valósítja meg. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink