A koffein segíti a pozitívumok felismerését

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 12. 03. 10:29

A Ruhr Egyetem kutatását ismertető tanulmányt idézett a napokban a mindennapipszichologia.hu. Eddig is sokat hallottunk a koffein pozitív élettani hatásairól, de ez valami egészen új: egy kis adag belőle növeli a pozitív vonatkozású a szavak felismerési sebességét és pontosságát.
Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a koffein növeli a központi idegrendszer aktivitását, és a normál dózisú koffein javítja egyszerű feladatok megoldása során a kognitív képességeket és viselkedési válaszokat. Tudjuk, hogy egyes emlékek erőteljesebbé válnak, amikor pozitív vagy negatív érzelmek kapcsolódnak tárgyakhoz. A koffeinfogyasztás és az érzelmi előítéletek közötti kapcsolat azonban eddig ismeretlen volt. Az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy 200 mg koffein (ez 2-3 csésze kávénak felel meg) fél órával a feladat megoldása előtt történő elfogyasztása javíthatja a pozitív szavak felismerését, ugyanakkor semmilyen hatással nincs a semleges vagy negatív kifejezések felismerésére. További részletek a mindennapipszichológia.hu-n.

És aki a pszichológiainál jobban érdekel a kávé egészségre gyakorolt hatása, azoknak is had’ mutassunk valamit a fekete nedű szép oldaláról:

A kávé és a szív

A kávé fenséges illata mellett élénkítő hatása miatt vált méltán népszerű itallá, mégis óvatosan kell bánnunk vele, hiszen gyakran halljuk, hogy a szívbetegségekben illetve a magas vérnyomásos betegségekben szenvedő betegeket óva inti orvosuk a túlzott kávéfogyasztástól. Ám hiba volna azt gondolni, hogy a kávé felelős a szív és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulása miatt. Ezt a genetikai sajátosságot vendégeink inkább öröklik, avagy összetetten káros életmódjukkal érik el. Amennyiben megfelelően ismerjük a vendégünket, és persze nem szeretnénk, hogy épp a mi üzletünkben essen össze, próbáljuk meg az ízlését formálni. A robusta kávék koffeintartalma magasabb, ezért ajánljunk inkább az arabica fajtákat a fentiekben érintetteknek.

A kávé és a rák

Jelenleg is folynak kutatások, hogy kiderítsék, a kávé a rákkeltő élelmiszerek sorát szaporítja-e vagy sem. Annak igazsága is kérdéses még, hogy kávéfogyasztás után keletkeznek-e a vérben olyan antioxidánsok, amelyek megakadályozzák a szervezetben a rák kialakulását. Néhány dolog azonban biztos. Részkutatások már most azt látszanak igazolni, hogy a rák egyes fajtáival szemben esetenként gyógyhatású a kávéfogyasztás, mi több, a nagy mennyiségű fogyasztás: például napi 4 csésze kávé után a vastagbélrák kialakulás szinte valószínűtlen.

Viszont a túlpörkölt kávé hatása akár a szénné égett pirítósé! Hogyan kíméljük és védjük egészségét az egyébként sokáig megtartani kívánt vendégünknek? Keressünk olyan kávéfajtákat, amelyeknél láthatóan válogatják a szemek méretét, így nem fordulhat elő, hogy a kisebb szemek azonos idő alatt túlpörkölődnek.

A kávé és a koleszterin

A kávé kellemes lágy és selymes, olykor kifejezetten krémes ízét a kávéolajnak köszönheti. A kávéolaj pedig éppolyan zsírfajta, mint bármelyik másik. Veszélyesen fenyegeti koleszterinünket… Vagy mégsem?

A kávéolaj mennyisége ahhoz nem elegendő, hogy a túlzott koleszterin-szintet önmagában kialakítsa. Tényszerű azonban, hogy a már kialakult veszélyesen magas koleszterin szintet kedvezőtlenül befolyásolja. Az instant és a koffeinmentes kávé azonban nem káros hatásúak. Koleszterin-problémás fogyasztóinkat szoktassuk rá a robusta típusú kávéfajtákra, mert ezeknek eleve alacsonyabba zsírtartalma.

Kapcsolódó cikkeink