A koffein egészséges vagy kevésbé az?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 20. 08:25

Hűtlen szerepben a koffein? Ahogy ébredés után lépésről lépésre közelítünk a konyhához, az általunk ébredés csodájaként számontartott italunkra vágyakozunk. Meg vagyunk győződve arról, hogy a koffein csak a kávéban fejti ki hatását, de az igazság az, hogy a koffein egy hűtlen típus és nem válogat. Ugyanazt az élettani hatást váltja ki legyen az bármiben.

Koffein

A történet az ősi időkig vezet vissza, amikor egy Kaldi nevű pásztor felfedezte, hogy a kecskéi virgoncok maradtak, miután napközben egy bokor vörös bogyóit csemegézték. Kaldi a közeli szerzeteseknek is vitt néhányat a különleges bogyókból, akik keserű italt készítettek belőle. Ezzel pedig világkörüli útra indították a koffein fogyasztását. De miért van az, hogy a koffein egyes italokban könnyedén elfogadott és jótékony hatásúnak tartott, míg másokban nem? Ennek oka az, hogy sokan eltévednek a koffein útvesztőjében és alkalmaznak egyfajta „kettős mércét”, noha a koffein ugyanazt a biokémiai csodát idézi elő, függetlenül attól, hogy egy csésze kávé vagy egy energiaital része-e az életednek.

A koffein a testünkben egy vegyülettel, az adenozinnal játszik ping-pongot. Az adenozin a fáradtság és az alvás szabályozásában játszik kulcsszerepet. Amikor az adenozin szintje eléri a kritikus pontot, az agy jelez nekünk, hogy ideje pihennünk. És itt jön a koffein, amely blokkolja az adenozin receptorokat, megakadályozva az adenozint abban, hogy fáradtságot jelezzen. Az eredmény? Teljesen éberek és frissek vagyunk! Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legnagyobb tudományos kutatása 66,531 emberen bizonyította, hogy egy egészséges felnőtt napi 400 mg koffeint fogyaszthat aggálymentesen.

Ez azt jelenti, hogy egy nap például 5 csésze presszó kávé, vagy annak, aki unja a kávé egyhangú ízét, annak 5 doboz energiaital nyugodtan elfogyasztható. Ideje tehát elhagynunk az útvesztőt, amelyben régóta kóborolunk, elfelejtenünk a kettős mércét a koffein körül, hiszen legyen az kávé, energiaital vagy bármilyen más forrás, a koffein ugyanazt a csodát teszi a szervezetünkkel.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink