A kisebb üzletekben már megkezdték az átárazást

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 10. 24. 00:00

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elemzése alapján a következő hetekben a szeptemberi árakhoz képest további 10-15 százalékos rendkívüli élelmiszer-áremelkedésre lehet számítani.

Az év hátralévő részében az élelmiszerárak emelkedésének
üteme tovább nő. Az áremelkedés mértéke a különböző élelmiszereknél igen eltérő.
A kenyér fogyasztói ára jelenleg átlagosan 250 forint, a tejé 200, a
tojásé 40, a baromfi húsok közül például a csontos csirkemellé 1000 forint, míg
a csontos sertéskarajt átlagosan 1200 forintért adják a magyar boltokban. Az
Eurostat – az Európai Unió statisztikai központja – adatai szerint a
magyarországi élelmiszerárak 2006-ban az EU 27 tagállamának átlagától 29 százalékkal
maradtak el. Az árszint alapján 37 európai ország közül a 27-29. helyen áll
Magyarország.
A liszt- és a kenyérárakat tekintve a magyar árszint még
alacsonyabb, az EU-27-ek átlagának 60 százaléka. A húsárak tekintetében az új
és legújabb tagok közül Magyarországon a legmagasabbak az árak, de így is csak
a közösségi átlag 65 százalékán állnak. A tejtermékek és tojásárak az EU-átlag
83 százalékának felelnek meg.A felzárkózási folyamat során az árak közeledni
fognak a nyugati országok szintjéhez, ám ez a folyamat még hosszú évekig fog
tartani – mutat rá az elemzés.

 

Kapcsolódó cikkeink