A kézműves pékségek megjelenése javította a kenyér minőségét Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 08. 09. 11:02
A kézműves pékségek terjedése az utóbbi években jelentős hatással volt a hazai pékszakmára. Szabadfi Szabolcs, közismert nevén „Szabi pék”, a kézműves kenyérkészítés népszerűsítésének egyik úttörője, elmondta, hogy a kézműves pékségek megjelenése általánosan javította a kenyér minőségét Magyarországon. Ezt a változást a Kenyérlelke Fesztivál is elősegíti, amely augusztus 20-án kerül megrendezésre Budajenőn.

A Kenyérlelke Fesztivál fontos szerepet játszik a kézműves pékségek népszerűsítésében és az oktatásban

Szabadfi Szabolcs az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta a kovászos kenyér jótékony hatásait. Elmondása szerint a kovászos kenyér nemcsak ízletesebb, hanem könnyebben emészthető is, mivel a hosszan érlelt tésztának köszönhetően a szervezet számára kedvezőbb. A fermentált tészta miatt az ilyen kenyerek fogyasztása nem okoz emésztési problémákat, így ideális választás azoknak is, akik érzékenyek a hagyományos kenyérre.

A kézműves kenyerek iránti érdeklődés növekedését Szabadfi Szabolcs személyes tapasztalatai is alátámasztják. Sokan, akik megkóstolták a saját készítésű kenyerüket, úgy döntöttek, hogy elhagyják a bolti kenyeret, és inkább a kézműves pékségek kínálatából választanak. A Covid-időszak alatt Szabadfi arra ösztönözte az embereket, hogy saját kezűleg próbálják ki a kenyérkészítést, így személyesen is megtapasztalhatták a különbséget.

A Kenyérlelke Fesztivál fontos szerepet játszik a kézműves pékségek népszerűsítésében és az oktatásban. Az eseményen különböző panelbeszélgetésekre kerül sor, amelyek témái között szerepelnek a frissen nyitott kispékségek kihívásai, az alapanyag-beszerzési helyzet, valamint a kovászos kenyér fogyasztásának előnyei. Az idei fesztivál immár a tizedik alkalommal kerül megrendezésre, és szakmai közönséget vonz, beleértve a pékeket, gazdákat és termelőket.

Szabadfi Szabolcs szerint a világ változása és a kézműves pékségek előretörése jelentős hatással van a pékiparra. A kézműves kenyerek minősége és a hozzájuk kapcsolódó odafigyelés révén a vásárlók egyre inkább értékelik az ilyen termékeket, ami visszahat az ipari pékségekre is. A kézműves pékségek célja, hogy minőségi pékárut kínáljanak, és ez a tendencia a nagyobb pékségek munkáját is pozitívan befolyásolja. Az elkötelezett kézműves pékségek munkája hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon egyre inkább javuljon a pékáruk minősége, és az emberek értékeljék a jó minőségű kenyereket.

Kapcsolódó cikkeink