A kertészeti szakma utánpótlásának érdekében mentorprogram indult Szentesen

Szerző: STA Dátum: 2024. 03. 08. 10:30

A kertészeti szakma utánpótlásának biztosítása érdekében mentorprogramot indít a 450 termelőt tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete az Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és a központhoz tartozó Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával közösen – tájékoztatta a szövetkezet az MTI-t.

(Fotó: Pixabay)

A kezdeményezés célja, hogy 10-15 év múlva is legyenek naprakész tudással rendelkező szakemberek és aktív termelő kertészek. Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke úgy fogalmazott: szeretnék elérni, hogy ismét vonzó szakmává váljon a fiatalok körében a kertészet. Egy termelői szerveződés ugyanis addig életképes, míg abban innovatív, fejlődésre képes és hajlandó, hosszú távon is működő termelői tagok vannak. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minél több fiatal válassza a kertészeti szakmát, mint élethivatást. A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati ismeretekre is szert tehetnek a mentorprogramban. Ennek érdekében modern bemutatókertet alakítanak ki, amely lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy első kézből, gyakorlati úton ismerhessék meg a legkorszerűbb termesztési módszereket, valamint elsajátíthassák a hatékony termelési és üzemgazdasági ismereteket.

Első lépésként a szakközépiskola meglévő növényházaiban indulnak el fajta- és technológiai kísérletek

Létrehoznak egy új 3500-4000 négyzetméteres fóliaborítású növényházegyüttest is, ahol a kísérleteket és a gyakorlati oktatásokat a legkorszerűbb módon lehet elvégezni. A kertben lehetőség lesz komplex, egymásra épülő kísérleti programok végrehajtására is, amely hosszú távon hozzájárulhat a termelés biztonságának növekedéséhez, a környezet fenntarthatóságához, valamint a legmodernebb automatikai és robottechnológiai fejlesztésekhez. Az együttműködő partnerek emellett a fiatal kertészeknek növényházat építenek, ahol a szövetkezet termelői profiljába illeszkedő növényeket termeszthetnek. A fiatalok a termeléshez szükséges infrastruktúrát már középtávon jelentős támogatási intenzitás mellett, részletekben meg tudják vásárolni, miközben jövedelmező tevékenységet végeznek. A szövetkezet segíti a komplex integrált termesztési feltételek kialakítását, értékesítési biztonságot, piacra jutást, szaktanácsadást, minőség-ellenőrzést, valamint korszerű logisztikai és kereskedelmi hálózatot biztosít a fiatalok számára – áll a közleményben.

MTI

Kapcsolódó cikkeink