A KDFSZ kifogásolja aTesco-dolgozók reálbér-csökkentését

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 30. 00:01

A Tesco a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) mai nyilatkozatára reagálva közölte: az áruházlánc béremelést hajtott végre, holott a szektor szereplőinek többsége egyáltalán nem emelte a fizetéseket.

Bubenkó Csaba a KDFSZ nevében egy napilapnak nyilatkozott arról, hogy a Tesco reálbércsökkentést hajt végre a dolgozóinál. A KDFSZ vezetője szerint ez méltatlan, mert a cég "extraprofitot" termelt tavaly, vagyis "a dolgozók jól végzik munkájukat". A cikkben megjelölt szám azonban nem a Tesco profitját, hanem az árbevételét jelzi, amelynek növekedése természetes, hiszen a vállalat több új áruházat nyitott meg.
Igaz ugyan, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével egyeztetett, 3 százalékos béremelés nem éri el a jelenlegi hazai infláció mértékét, de a TESCO elmondhatja magáról, hogy béremelést hajtott végre, ellentétben más hazai piaci szereplőkkel. Jelenleg a 15-20 százalékos fizetéscsökkentés a jellemző a hazai élelmiszeráruház-láncoknál, a Tesco viszont nem hajtott végre elbocsátásokat, és növelte a béren kívüli juttatásokat is – mondta Iglódi-Csató Judit, a Tesco kommunikációs igazgatója.
Hozzátette: érdemes megjegyezni, hogy a KDFSZ 500 taggal rendelkezik, míg a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, amely elfogadta a béremelési ajánlatot, több tízezer dolgozót képvisel. Nem mellékes az sem, hogy a KDFSZ nevében megszólaló Bubenkó Csaba egy korábbi Tesco dolgozó, akit jogsértések miatt bocsátottak el az áruháztól. Iglódi-Csató Judit hozzátette: a KDFSZ részéről eddig egyetlen bejelentés sem érkezett hozzájuk a korábban problémásnak ítélt ügyekről, így a túlórafizetési gondokról sem – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink