A kapocs a minőség

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 01. 31. 09:34

Az Ipartestület év végi gálaebédjének egyik főszponzora az XO Foods volt – ennek kapcsán beszélgettünk Martin Hanákkal, a cég magyarországi tevékenységét irányító kereskedelmi vezetőjével.

Miért döntöttek úgy, hogy harmadszor is támogatják az MVI gálaebédjének megrendezését?

Martin Hanák
kereskedelmi vezető
XO Foods

– A Gundel Károly-díjátadás rangos és neves esemény Magyarországon. Mivel mi is számos rangos és neves éttermet, hotelt látunk el a legjobb minőségű termékekkel, a rendezvény támogatása magától értetődő számunkra.

Hogyan jelentek meg a rendezvényen?

– A novemberi gálán a séfek a közelmúltban elhunyt Jakabffy László kedvenc ételeit készítették, tehát az alapanyag-választásban is egy klasszikus magyaros vonalat követtek. Az előző években mi többnyire termékekkel támogattuk az eseményt, így viszont ezúttal anyagi támogatást nyújtottunk.

Milyen ma Ön szerint a hazai vendéglátás színvonala?

– Örülök annak, amit ma Magyarországon látok: a gasztronómia igen magas színvonalat ért el az elmúlt években. Ám ami még fontosabb: a fejlődés nem állt, nem áll meg egy bizonyos szinten, hanem a folyamatos innovációk és a szakácsok végtelen fantáziájának köszönhetően egyre magasabb szintre kerül, és a nemzetközi porondon is megállja a helyét. A magyar séfek egyre kevésbé ismernek megalkuvást, ha a minőségről van szó, és bátran követik a helyi és nemzetközi trendeket is.

Milyen jellegű kapcsolatot ápolnak a hazai csúcsgasztronómiával?

– Képviselőink napi kapcsolatban vannak a csúcsgasztronómia képviselőivel, már-már szoros, baráti kapcsolatban. Nemcsak termékeket adunk el az ügyfeleinknek, de szolgáltatást is nyújtunk nekik. Bizalmi kapcsolatot építünk velük; bármilyen kérésük, problémájuk van, megpróbáljuk arra a legjobb megoldást nyújtani. Van egy rendezvénysorozatunk, a „Nice to Meat You”, amely évente néhány alkalommal a Czech Trade segítségével kerül megrendezésre. Ezeken a rendezvényeken bemutatjuk termékeinket, és ötleteket is adunk ügyfeleinknek azok használatához. Itt megjelennek beszállítóink és termelőink, akik személyesen adnak válaszokat ügyfeleink kérdéseire.

 Mi a véleménye az utóbbi évek gasztronómiai trendjeiről?

– Ma a legfontosabb trend a minőségi alapanyagok használata. Lehet az fine dining vagy magyaros étterem, esetleg egy hamburgeres food truck: a séf a legjobb alapanyagból akar dolgozni. Emiatt vagyunk Magyarországon is jelen; minthogy az elsők között voltunk, akik minőségi alapanyagokat forgalmaztak Magyarországon, azt hiszem, trendformálók vagyunk. Természetesen követjük az új trendeket, és próbálunk mindenféle nehezen és kevésbé nehezen hozzáférhető új alapanyagot beszerezni ügyfeleinknek.

Melyeket tartja az elmúlt 2-3 év legjobb magyar éttermeinek?

– Nagyon megnőtt a jó éttermek száma az elmúlt években, a legjobbak beszállítójaként igazából az egész ügyféllistánkat felsorolhatnám. Pár személyes kedvencemet azért szívesen megemlítem: Nobu, Borkonyha, Rosenstein, Lavender Terasz és a nemrég nyílt Gléda. Ezek mind szuper helyek – stílusukban mindegyik más, de egyformán fontos számukra a minőség és a szerviz is.

Melyik az Ön kedvenc gasztronómiai stílusa? Külföldön járva hogyan választ éttermet?

– Én húsimádó vagyok… egy jó steak a kedvencem. Viszont mostanában elkezdtem vonzódni a japán konyha iránt is, és próbálom minél jobban megismerni azt. Mikor külföldön vagyok, általában a neten tájékozódom az éttermek felől, de az ismerőseim ajánlásait is figyelembe veszem. Néha viszont csak elindulok egy városban, és amelyik hely megtetszik, oda ülök be. Akárhogy is, a puding próbája az evés! //

Kapcsolódó cikkeink