A járvány ellenére sem volt roham a patikákban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 09. 11:14

Nem rohamozták meg a hazai gyógyszertárakat a koronavírus-járvány második hullámában, sőt, októberben visszaesett a patikák forgalma. A távmunka miatt a budapesti gyógyszertárak forgalma is visszaesett, az agglomerációban és a Balaton környékén viszont emelkedtek az eladások – írja a Világgazdaság nyomán az origo.

Októberben a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma 46,9 milliárd forint volt, ami szeptemberhez képest 1,4 százalékos visszaesést, éves alapon pedig 1,1 százalékos lassulást jelez – olvasható szerdai Világgazdaságban.

A gazdasági napilap a Hiflylabs Zrt. elemzőcég adatait ismertetve arról ír, hogy
AZ ÉVES KUMULÁLT GYÓGYSZERFORGALOM MÉG MINDIG VISZONYLAG MAGAS,
a januártól októberig tartó időszakban a regisztrált forgalmi érték 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Dobozszám szerint pedig az év első tíz hónapjában 2 százalékkal adtak el több vényköteles gyógyszert – jelezte Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. szakértője.

A támogatott vényköteles gyógyszerek októberi forgalma ugyanakkor mind darabszámban, mind értékesítési volumenben elmarad a szeptemberi értékektől, illetve az előző év azonos időszakának adataitól is.

Nem volt roham a patikákbanFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO
A két járványhullám trendje közti hasonlóság, hogy az első hónapban egyaránt megugrott a gyógyszerfogyasztás, majd a második hónapban jött a korrekció.
A második hullám alatt a fogyasztás jóval kiegyensúlyozottabb, alig haladja meg a gyógyszerforgalom a szokásos havi fluktuációját, illetve az ősszel tapasztalt átlagos fogyasztás is jóval alacsonyabb a tavaszinál” – mutatott rá a szakértő.

A regionális eloszlás a tavaszi helyzetet idézi: a távmunka szélesebb körű elterjedése miatt a fővárosi forgalom jelentős része vidékre terelődött, leginkább a Budapest körüli agglomeráció forgalma emelkedett jelentősen, és még októberben is nagy volt a Balaton környéki értékesítés pozitív kilengése – olvasható a Világgazdaságban. (vg.hu, origo)

 

Kapcsolódó cikkeink