A Húsiparosok Szövetsége támogatja az áfacsökkentést

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 07. 11:40

A Magyar Húsiparosok Szövetségének Elnöksége úgy látja, hogy jó irányba tett fontos lépés a tőkehúsok áfájának 5%-os szintre való csökkentése. A húsipar meghatározó szereplőit tömörítő szakmai érdekképviseleti szervezet álláspontja szerint ez a döntés jelentős mértékben járulhat hozzá az ágazat tisztulásához, a tisztességes piaci verseny kialakulásához. A szervezet elnöksége ugyanakkor azon reményét is kifejezi, hogy az állami költségvetés teherbíró képességének figyelembevételével, rövid időtávon belül, több hasonló intézkedést hoz a Kormány a sertéshús készítményekkel kapcsolatban éppúgy, mint más élelmiszerekre vonatkozóan.

sertes10

A sertéságazat a különböző típusú áfacsalásokkal leginkább érintett ágazatok közé tartozik, ezért a tisztességes piaci verseny feltételei nem adottak az ágazatban. A magyar húsipar meghatározó szereplőit tömörítő szakmai érdekképviselet az elmúlt évek során sokszor felhívta a figyelmet arra, hogy a csalások miatt kialakult piaci helyzet súlyosan sérti az adózó, teljesen legálisan működő vállalkozások érdekeit.

Éppen ezért üdvözöltük azt, amikor 2014-ben az élősertés és a félsertés áfája 5%-ra csökkent. Az intézkedés pozitív hatását az ágazati adatok alátámasztják. A termékpálya azon részein, ahol az alacsonyabb áfakulcs van érvényben, a fehéredés egyértelmű jelei láthatóak. Növekedett a sertésállomány és annak nagysága 2014. decemberében meghaladta a 3,1 milliót. Tavaly 8%-kal nőtt a levágott sertések száma. E két számadat mögött a valódi növekedésén túl, a piaci fehéredés jelei is jelentkeznek.
Ezen adatok fényében szembeötlő, hogy a KSH szerint, a húsfeldolgozással és tartósítással foglalkozó vállalkozások teljesítménye több mint 10%-kal esett vissza tavaly. Az állatlétszám és a vágásszám növekedése melletti teljesítménycsökkenés magyarázata csak az lehet, hogy a tőkehús forgalom jelentős része átcsúszott a szürke és fekete piaci szférába. A korábban az élőállattal és a félsertéssel áfacsalást folytató bűnözői körök egy része áttette tevékenységét a tőkehús piacra.
A piac tisztulása, a tisztességes verseny kialakulása alapvető érdeke az ágazat legális szereplőinek éppúgy, mint a fogyasztóknak. Az 5%-os áfakulcs csökkenti a sertéshús fogyasztói árát, egyúttal a rendezett, kitisztult piaci körülmények jó alapot adnak a kormányzati sertéságazat-fejlesztési stratégiában célként meghatározott 6 milliós sertésállomány eléréséhez.
A Hússzövetség elnöksége azt reméli, hogy a sertéshús esetében alkalmazott 5%-os áfakulcs pozitív tapasztalatai azt eredményezik, hogy úgy a húskészítmények, mint más élelmiszerek esetében – az állami költségvetés teherbíró képességének erősödésével – a lehető legrövidebb időn belül hasonló lépésekre szánja magát a Kormány.

Kapcsolódó cikkeink