A horvát kormány korlátozza 30 alapvető élelmiszer árát

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 14. 11:20

A horvát kormány csütörtöki ülésén elfogadta a megélhetési költségek emelkedése okozta válság enyhítésére kidolgozott hatodik átfogó intézkedési csomagját, amellyel továbbra is befagyasztja az energiahordozók, illetve korlátozza az alapvető élelmiszerek árát, valamint egyszeri támogatásokat nyújt a veszélyeztetett csoportok számára.

Andrej Plenkovic miniszterelnök – a horvát közszolgálati televízió beszámolója szerint – a kormányülésen elmondta: az új csomag két alapvető célt határoz meg, amelyek legnagyobb része az energiaárak emelkedésének mérséklésére vonatkozik. Erre 389 millió eurót (154 milliárd forint) biztosítanak, az infláció elleni védekezésre pedig 114 millió eurót (45,1 milliárd forint).

Az új intézkedéscsomag részeként április elsejétől kezdődően hat hónapos időtartamra változatlan marad az áram ára a háztartások, a mikro-, kis- és középvállalatok, a közintézmények, az iskolák, az óvodák és a kórházak, valamint az önkormányzatok, vallási intézmények, egyesületek és kommunális vállalatok számára.

A nagyvállalkozások esetében az áram tarifáját 250 ezer kilowattóra (kWh) felhasználás felett hat hónap időtartamra a piaci viszonyok határozzák meg.

Nem változik a földgáz ára sem a háztartások, az állami intézmények, az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek, valamint minden, legfeljebb 10 gigawattóra (GWh) éves átlagos fogyasztású mikro-, kis- és középvállalkozás számára.

Az intézkedések második részében a kormány továbbra is korlátozta 30 alapvető élelmiszer árát.

Zágráb továbbá egyszeri juttatásban részesíti azokat a nyugdíjasokat, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 880 eurót (348 480 forint). A támogatás összege a nyugdíjak nagyságától függ. A legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők 160 eurót (63 360 forint), a legmagasabb nyugdíjjal rendelkezők 50 eurót (19 800 forint) kapnak.

Az intézkedéscsomag részeként a kormány a következő egy év időtartamra támogatja a gázolajat felhasználó fuvarozókat és személyszállítást végző vállalkozókat úgy, hogy a gázolajra felszámolt jövedéki adó egy részét visszatéríti számukra.

Kapcsolódó cikkeink