A gombákból és az algákból kivont fehérje segíthet
Egy idén tavasszal publikált kutatás szerint, ha az emberiség által elfogyasztott vöröshúsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenénk, akkor 2050-re már csupán ezáltal 56%-kal csökkenthetnénk az éves erdőirtás mértékét a bolygón.
A Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai a kutatás során négy különböző forgatókönyv szimulációját végezték el, amelyek során megnézték, hogy mi történne, ha az étrendben a vöröshúsfogyasztás 0, 20, 50 vagy 80%-át helyettesítenénk mikrobiális fehérjével.
Jelenleg évente globálisan 10 millió hektár erdőt veszítünk el, amelyekből a trópusi erdők becsült aránya 95%, és amelynek 75%-a a mezőgazdasági termelésre, ezen belül a haszonállattartásra és a takarmánycélú szójatermesztésre szánt területek növelésének következtében történik.
Ha a húsfogyasztásunk 20%-át mikrobiális fehérjével helyettesítenénk, akkor 2050-re megfelezhetnénk az erdőirtások mértékét, és ugyanennyivel csökkenthetnénk a haszonállattartáshoz köthető karbonkibocsájtás mennyiségét is. A tudomány szerint tehát a gombákból és az algákból kivont fehérjék jelentős szerepet játszhatnának a klímaváltozás és az emberiség népességszámának növekedése miatt felmerülő élelmezés-biztonsági kihívások megoldásában. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 128. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Magasabb szintre emelné a gazdálkodók technológiai tudatosságát és eredményességét a Syngenta Agronomy Solution csapata
A mezőgazdaság jól érzékelhető kihívásai – a klímaváltozás, az időjárási…
Tovább olvasom >EUDR országértékelések – avagy melyek az erdőirtás szempontjából kockázatos országok
Az Európai Bizottság május 23-án közzétette az EUDR (erdőírtás mentes…
Tovább olvasom >Tizenegy uniós ország követeli az erdőirtás elleni szabályozás további enyhítését
További nyomás nehezedik az Európai Unióra, hogy halassza el és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >