A gombákból és az algákból kivont fehérje segíthet
Egy idén tavasszal publikált kutatás szerint, ha az emberiség által elfogyasztott vöröshúsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenénk, akkor 2050-re már csupán ezáltal 56%-kal csökkenthetnénk az éves erdőirtás mértékét a bolygón.
A Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai a kutatás során négy különböző forgatókönyv szimulációját végezték el, amelyek során megnézték, hogy mi történne, ha az étrendben a vöröshúsfogyasztás 0, 20, 50 vagy 80%-át helyettesítenénk mikrobiális fehérjével.
Jelenleg évente globálisan 10 millió hektár erdőt veszítünk el, amelyekből a trópusi erdők becsült aránya 95%, és amelynek 75%-a a mezőgazdasági termelésre, ezen belül a haszonállattartásra és a takarmánycélú szójatermesztésre szánt területek növelésének következtében történik.
Ha a húsfogyasztásunk 20%-át mikrobiális fehérjével helyettesítenénk, akkor 2050-re megfelezhetnénk az erdőirtások mértékét, és ugyanennyivel csökkenthetnénk a haszonállattartáshoz köthető karbonkibocsájtás mennyiségét is. A tudomány szerint tehát a gombákból és az algákból kivont fehérjék jelentős szerepet játszhatnának a klímaváltozás és az emberiség népességszámának növekedése miatt felmerülő élelmezés-biztonsági kihívások megoldásában. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 128. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >Új agrárstratégia körvonalazódik – fenntarthatóság, versenyképesség, méltányosság
A mezőgazdaság fordulóponthoz érkezett. A klímaváltozás, vízhiány, globális kereskedelmi nyomás,…
Tovább olvasom >A csirkemell a kedvenc – újra emelkedik a húsfogyasztás Magyarországon
A hazai vásárlók továbbra is a baromfihúst részesítik előnyben –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >