A gombákból és az algákból kivont fehérje segíthet
Egy idén tavasszal publikált kutatás szerint, ha az emberiség által elfogyasztott vöröshúsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenénk, akkor 2050-re már csupán ezáltal 56%-kal csökkenthetnénk az éves erdőirtás mértékét a bolygón.
A Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai a kutatás során négy különböző forgatókönyv szimulációját végezték el, amelyek során megnézték, hogy mi történne, ha az étrendben a vöröshúsfogyasztás 0, 20, 50 vagy 80%-át helyettesítenénk mikrobiális fehérjével.
Jelenleg évente globálisan 10 millió hektár erdőt veszítünk el, amelyekből a trópusi erdők becsült aránya 95%, és amelynek 75%-a a mezőgazdasági termelésre, ezen belül a haszonállattartásra és a takarmánycélú szójatermesztésre szánt területek növelésének következtében történik.
Ha a húsfogyasztásunk 20%-át mikrobiális fehérjével helyettesítenénk, akkor 2050-re megfelezhetnénk az erdőirtások mértékét, és ugyanennyivel csökkenthetnénk a haszonállattartáshoz köthető karbonkibocsájtás mennyiségét is. A tudomány szerint tehát a gombákból és az algákból kivont fehérjék jelentős szerepet játszhatnának a klímaváltozás és az emberiség népességszámának növekedése miatt felmerülő élelmezés-biztonsági kihívások megoldásában. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 128. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Agrárminisztérium: a kormány kiemelten támogatja az öntözés fejlesztését
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >AM: a dísznövénytermesztők továbbra is számíthatnak a kormány támogatására
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az agrártárca támogatja az élelmiszeripar alkalmazkodását az új kihívásokhoz
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Karácsonyi sokk a kereskedelemben: most először fizethetünk kevesebb helyen bankkártyával
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: trendek 2025-ben és kilátások 2026-ra
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az élelmiszerláncok többsége nyitva tart december 24-én délig
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
