A gombákból és az algákból kivont fehérje segíthet
Egy idén tavasszal publikált kutatás szerint, ha az emberiség által elfogyasztott vöröshúsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenénk, akkor 2050-re már csupán ezáltal 56%-kal csökkenthetnénk az éves erdőirtás mértékét a bolygón.
A Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai a kutatás során négy különböző forgatókönyv szimulációját végezték el, amelyek során megnézték, hogy mi történne, ha az étrendben a vöröshúsfogyasztás 0, 20, 50 vagy 80%-át helyettesítenénk mikrobiális fehérjével.
Jelenleg évente globálisan 10 millió hektár erdőt veszítünk el, amelyekből a trópusi erdők becsült aránya 95%, és amelynek 75%-a a mezőgazdasági termelésre, ezen belül a haszonállattartásra és a takarmánycélú szójatermesztésre szánt területek növelésének következtében történik.
Ha a húsfogyasztásunk 20%-át mikrobiális fehérjével helyettesítenénk, akkor 2050-re megfelezhetnénk az erdőirtások mértékét, és ugyanennyivel csökkenthetnénk a haszonállattartáshoz köthető karbonkibocsájtás mennyiségét is. A tudomány szerint tehát a gombákból és az algákból kivont fehérjék jelentős szerepet játszhatnának a klímaváltozás és az emberiség népességszámának növekedése miatt felmerülő élelmezés-biztonsági kihívások megoldásában. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 128. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Változik a Balaton: nyolc éve befagyott, most rekordmeleget mérnek
Nyolc évvel ezelőtt a Balaton teljesen befagyott a hosszan tartó…
Tovább olvasom >Elhivatott gazdák nélkül nincs fenntartható kertészeti fejlődés
A mezőgazdasági ágazat fenntarthatóságának elősegítése kiemelt prioritás, ugyanúgy, mint a…
Tovább olvasom >A klímaváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdák kárára
Hazánk elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelemben, ugyanakkor a gazdák versenyképességét…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >