A gazdák és a kormány stratégiai partnerei egymásnak

Szerző: STA Dátum: 2024. 04. 03. 09:00

Meg kell védeni a gazdák érdekeit, mert Brüsszel elárulta a termelőket, mert az unió vezetői nem védték meg az európai agrárpiacokat az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Pápán az agrár-országjárás keretében megrendezett fórumon, kedden.

(Fotó: AM/Vermes Tibor)

Az eseményen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai agrárium még soha nem volt a szélsőséges zöld ideológiáktól ennyire átitatott, mint most. A Green Deal jelentős plusz terhet jelent a gazdálkodóknak, és Brüsszel a termelők piacait sem védte meg az unióba áramló ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben. A magyar kormány éppen ezért vezette be a behozatali tilalmat – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hazánkban történelmi mértékű forrásokkal támogatják az ágazat szereplőit

Az idei esztendőben megkezdődik annak a 2900 milliárd forintnyi forrásnak a felhasználása a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós lábát a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki 2027-ig. Nagy István szerint mindeközben nem lehet megfeledkezni a likviditást támogató eszközökről sem. Éppen ezért a mezőgazdaság finanszírozási igényeire tekintettel vezették be a magas állami kamattámogatással segített Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukciót. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a mezőgazdaságot és élelmiszeripart ért kihívásokra a fejlesztésekkel és beruházások megvalósításával lehet megfelelő válaszokat adni. A forrásoknak köszönhetően megújulhat a feldolgozóipar, de állattartó telepek, tárolók és szárítók létesítésére is lehet pályázni. Nagy István a termelői együttműködések létrehozására biztatta a jelen lévő gazdálkodókat.

AM

Kapcsolódó cikkeink